C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Sony a58

Публикувано на 23 август 2013 в раздел Общи работи.

Отдавна исках да взема по-качествен фотоапарат, но мина доста време преди да се навия да дам пари. Вече мога да дам първите си отзиви. Първите ми колебяния бяха дали да взема някой от най-добрите „bridge“ апарати или да прескоча в света на професионалната фотография. След като се разрових в информация по темата бързо се навих на по-скъпия вариант, въпреки че беше извън бюджета. Причината беше, че стария ми Canon SX130IS се оказа, че не е чак толкова лош, колкото си мислех, съответно с bridge апарат едва ли щях да постигна драстична разлика. Поне така ме посъветваха. Не съжалявам!

Разгледах няколко модела от евтиния клас. Първият и най-логичен избор беше най-евтиния възможен вариант за DSLR – Canon 1100d. Беше утвърден модел и всичко около него е изпитано и ясно. Когато видях обаче сравнително новия модел Sony SLT-a58k, той просто ме „грабна“ и веднага разбрах, че ще е той. При това технологията е SLT, която поне по техническо описание на мен ми хареса повече като идея.

Sony a58 отпред

Sony a58 отпред

Взех го от Plesio, защото там го продаваха без чанта и без SD карта. На мен SD картата не ми трябваше защото си имам в излишък, а чантите от „kit-овете“ по другите магазини не ми харесваха. Обективът Sony DT 18-55mm f/3.5-5.6 SAM II е със съвсем стандартни характеристики за „ежедневна фотография“.

Sony a58 отстрани

Sony a58 отстрани

Това ми спести едни 100 лева, което не е никак малко. В комплекта апаратът идва с обикновена каишка, стандартен обектив, зарядно за батерията и USB кабел.

Sony a58 отзад

Sony a58 отзад

Като цяло съм много доволен от апарата. Доста по-лек е спрямо други фотоапарати от такъв клас, които съм държал. Ако някой ви казва, че понеже сте аматьор е по-добре да си вземете „point ‘n shoot“ апарат защото е по-лесно, не му вярвайте! Снимането поне с този апарат е дори по-лесно от обикновените камери-сапунерки. Конкретно на a58 има не един а цели два автоматични режима (лесен и още по-лесен), с които просто насочвате и щракате, а то си прави чудесни снимки (по-долу ще покажа такива), които с обикновена сапунерка просто няма как да станат. Колкото до останалите режими – от менюто на самия апарат си има помощ, в която всичко е описано кратко и ясно.

Още повече – режимите за серийни снимки например правят нещата още по-елементарни. Вече няма „нагласете се… усмихнете се де… аххххх Жоро мигна, хайде още една да направя„. Апаратчето може да прави по 8 снимки в секунда (по-ниска резолюция) или 5 в пълна, от които както се казва „все една ще стане“. И наистина е така. А снимането с помощта на визьора поне на мен ми е много по-лесно, отколкото да гледам на екрана.

Иначе визьора всъщност е малък OLED екран зад леща – то и не може да е друго при SLT. Специалистите по форумите казват, че това е недостатък и предпочитат оптичните (което било плюс за DSLR), но лично на мен електронния визьор ми харесва повече, защото буквално „виждаш каквото ще се види на снимката“ – все пак гледаме снимките на компютърни екрани, нали? Иначе при SLT технологията няма движение на огледалото, което хем намалява шума, хем премахва още едно нещо, което да се счупи. Освен това и автофокусът е значително по-бърз, а това е важно за мен. Така, че +1 от мен за SLT технологията!

Дисплеят отзад не е най-добрия възможен, но върши чудесна работа. Може да се върти под ъгъл, което е удобно за снимки с високо вдигнати нагоре ръце или такива, при които те мързи да клякаш. Трябваше ми време докато свикна със „зуума“ – не съм свикнал да използвам обектива за това. Проблем в началото беше, че непрекъснато изключвах апарата с ON-OFF ключа, който е сложен на същото място и работи по същия начин както zoom при обикновените апарати на Canon. Е, свикнах и вече не е проблем. Но наистина – странен избор за Вкл.-Изкл. превключвател :)

Видео се снима повече от елементарно. Натиска се бутона „movie“ и готово. Качеството е сносно, аз даже лично го намалявам, за да стават по-малки файловете. Хубава екстра е, че може да се снимат снимки докато се записва видео – доколкото разбрах това е рядка екстра.

Не разбрах защо има превключвател за авто-фокус един път на обектива и втори път на самата камера. Предполагам ще има смисъл ако в бъдеще се сложи обектив без автофокус. За мен авто-фокуса е силно желана екстра и няма да мога да снимам без нея :)

Единственото по-сериозно неудобство с камерата е свързано с преглеждането на снимки на самия апарат. Използването на zoom при преглед на снимки е леко дървено. Като натиснете „+“ бутона апарата прави първоначално някакво голямо приближение. Чак след това може плавно на отдалечавате (почти винаги се налага) или приближавате. Не разбирам логиката, но е направено точно така. Друго дребно неудобство е свързано с включването и изключването на светкавицата в автоматичен режим. Бутончето за светкавица не функционира в този режим – трябва да се влиза в меню (чрез Fn бутона) и от там да се избира без, със или автоматична светкавица. Бих се зарадвал ако го препрограмират в автоматичния режим да действа като смяна на режима. Според мен и двете проблемчета са решими с обновяване на фърмуеъра. Иначе автоматичният режим на светкавицата действа доста приятно – тя се повдига самичка когато апарата реши, че е нужно, при това действа доста бързо.

Спестените 100 лева естествено нямаше как да не бъдат изхарчени. Правилото на добрия „шопинг“ е „като харчиш, прави го до зук!“. Сдобих се от PhotoSynthesis с чанта Sony AMB:

Чанта Sony AMB

Чанта Sony AMB

Не, че нямаше по-хубави (например кожени), но реших всичко да е фирмено. Тази е компактна (доколкото може да бъде малка чанта, в която ще се побере такъв голям апарат). Всъщност и самото тяло на Sony a58 също е една идея по-малко от другите подобни апарати.

Чанта Sony AMB отвътре

Чанта Sony AMB отвътре

Има си и предно джобче, където може да се сложат разни дребни неща, например GSM, втора батерия и т.н.

Чанта Sony AMB - преден джоб

Чанта Sony AMB – преден джоб

Ако някой ден се сдобия с макро обектив, ще поплача, че няма отделение за такъв :)

Ето и обещаните снимки. Всичките са на автоматичен режим, без да са пипани каквито и да е настройки по апарата. Тези които са в легнало (landscape) положение са „as-is“ от самия апарат, а тези, които са портретни са завъртяни с Corel PhotoPaint и са презаписани с 85 или 90% качество JPEG 4:2:2 optimized. С какво качество на JPEG ги прави апарата не знам, но така записан файл става 3.2MB, а оригинала е 6.5MB. Аз лично не видях каквато и да е разлика дори с максимално приближение.

 

 



7 коментара


  1. Иван каза:

    А честито и на фокус ;)

  2. Ха, ми той си е автоматичен. Даже при видео непрекъснато се самофокусира.

    Наигравката беше с липсата на следната пластмаска: FA-SHC1M
    Ако видиш цените в eBay, направо ще ти се изправи косъма :) Буквално колкото нокът е.

  3. Иван каза:

    Значи „на фокус“ е поздрав, като „на добър път“ във фотографията ;)

    Тая пластмаса защо ти е? Като я гледам е предпазител за слота за светкавицата… ама не съм виждал никой да ползва такова нещо.

    > Не разбрах защо има превключвател за авто-фокус един път на обектива и втори път на самата камера.

    Това и на мен ми е малко непонятно. Тук пишат разни неща по въпроса: http://www.dpreview.com/forums/thread/2956170 Явно Сони имат някои по-стари обективи без вграден мотор за автофокус и тогава можело да се ползва вградения в тялото мотор… Странни изпълнения, май ги има и при някои бюджетни нови Никони.

  4. За поздрава ясно :)

    Пластмаската я купих и я сложих – с нея е по-добре. Някак си има задършен вид, не че добива функционалност, напротив – ако имах устройства, щеше да пречи. Но понеже този слот не смятам да го използвам, така ми харесва повече.

    За фокуса на тялото и аз това прочетох – било плюс, защото можело да се използват по-евтини обективи – стара технология, които се фокусирали от тялото чрез винт. Също така имало приложение при SSM (моят е SAM) обективи, където имало възможност AF/MF ключа на камерата да изключва автофокуса на обектива. При мен не може – пробвах.

    Сега се чудя има ли разлика между AF и MF на апарата, при положение че няма никакъв ефект върху обектива.

  5. Иван каза:

    Нямам идея. В книжката не са ли описани кое как override-ва за тези бутони?

  6. Разгадах го – със SAM обектив бутона на апарата няма никакво действие. А SSM обективите са скъпи тъй или иначе (при тях можело и с двата бутона да се сменя, но хората предпочитали на тялото на апарата, защото се правило с палец и било по-бързо – дрън дрън). Значи ключа е useless за мен :) :) :)

  7. Biser Stefanov каза:

    :)Честито за фотоапарата.колеваех се между модели на Каннон и Никон докогато не видях моделите на Сони и като любител фотограф реших да зарочна със Сони А58у-не съм снимал с ДСЛР.фотоапарат,но за парите си А58 според мен дава максимума и прави страхотни снимки,които като ги бутна малко с програмата,която Сони инсталира в лаптопа и удоволствието от снимането става по-голямо.Представям си Сони А99 какви снимки ще прави:)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*