C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Захранване Seasonic X-660

Публикувано на 16 април 2011 в раздел Общи работи.

Вече близо 3 години компютъра ми работеше със захранване Fortron Bluestorm II. Когато го купувах беше А. популярно и Б. сравнително евтино. Последното впрочем изглежда си е казало думата.

Преди около половин година (а може би повече) забелязах неприятен „ефект“ – компютъра буквално „замръзваше“ на произволни места само в програми свързани с Microsoft Office. Нямаше абсолютно никаква видима причина или конкретна операция, при която това да се случва. Може да стане по време на зареждане на файл, може по време на въвеждане на текст, а може просто „хей тъй“ дори когато не се прави нищо. Проблемът ме беше вбесил – проверявах рам платки и какво ли още не. Когато се снабдих с SSD диск използвах момента да преинсталирам всичко „на чисто“, но и това не помогна. Тогава свалих версията на Office от 2007 на 2003. Помогна малко, т.е. забиваше по-малко от преди, но не се оправи. Примирих се, че ще бъде така докато не се смени дъно, процесор и рам (стандартен „ъпгрейд“).

Преди две седмици вентилатора на захранването се разтрака силно. Купих нов и го смених. Два дни по-късно стана нещо по-лошо – когато загася компютъра после не можеше да се пусне по стандартния начин. Индикаторната лампа на дъното показваше, че компютъра е в „standby“ режим (а той не е). Не питайте как открих, но единствения начин да се пусне компютъра беше да изгася захранването, да броя между 11 и 12 секунди (не повече и не по-малко, защото именно тогава лампата на дъното светва за постоянно преди да изгасне), да включа захранването и да запаля компютъра. Естествено процедурата не ми харесваше и затова се научих временно да го държа включен за постоянно. Вече източника на проблемите трябваше да се търси спешно.

Спешността не беше на ниво и не успях да го намеря навреме – всичко просто безвъзвратно спря през една нощ миналата седмица. Взех от бъдещия ми кум (това го пиша за да видя колко от приятелите ми все пак четат блога редовно – не съм казвал на почти никой) резервно дъно и процесор (бях се насочил към проблем с дъното впрочем, защото Fortron захранването не даваше индикации отвътре да има каквото и да е изгоряло) и едно китайско захранване. За щастие първо опитах със захранването. Оказа се, че работи чудесно! Два дни работих с него и освен работещ компютър забелязах, че нямам никакви други проблеми – Word не забива. Диагнозата беше ясна и затова вече знаех какво трябва да се направи.

Реших да изхвърля повече „пари на вятъра“ от колкото трябваше и си взех модела на Seasonic от заглавието на статията:

Seasonic X-660

Тежи доста (критерият за качество на захранване, нали се сещате) и е опаковано луксозно. Всъщност доста безсмислено луксозно (можеха да спестят малко пари и тези калъфчета):

Seasonic X-660 packaging

Захранването е модулно и е с великолепни характеристики (сайтове с резултати от реални изпитания могат да се намерят достатъчно много, затова няма да ви занимавам с това какво пише по кутийката):

Seasonic X-660 PSU

Много добре пасна дори визуално и работата буквално „заспа“:

Seasonic X-660 in a case

Всички неприятни проблеми изчезнаха. Спасих се от сериозни покупки на хардуер поне до есента. Сега остава да се разреши последния проблем на машината – интерференция между диска най-горе с диска най-долу (като това им разположение прави интерференцията най-слаба). Изключването на който и да е от двата диска кара вибрациите да изчезнат напълно. Аз обаче с голям инат искам да си държа и стария диск включен :)

 



6 коментара


  1. JvruceR каза:

    Окабеляването се нуждае от сериозно внимание – какви са тея октоподи в кутията? :)))

  2. Нарича се „свързване в 19:45 при започваща работна смяна в 20:00“ :)

  3. JvruceR каза:

    Аз бих го кръстил „ръцете ми пречат, но оправдания имам“ :Р

    P.S. Как успя да направиш толкова брутално шумни снимки с Canon-а? Все едно са снимани с VGA камера от ретро GSM…

  4. Ivan каза:

    Защо захранването е долу?

  5. JvruceR – вътре в кутията е тъмно и черно, а наоколо всичко беше доста светло. За капак нямах достатъчно батерия за светкавица (а апарата усилено желаеше и подсказваше, че трябва такава). Не използвах статив и… ето резултата :)

    За двете леви ръце не само, че признавам, но и се гордея. Все пак бях първенец в кръжока „сръчни ръце“ и имам златен медал от олимпиадата „ръцете ми пречат“.

    Ivan – причините са две:
    1. Центърът на тежестта на кутията е добре да е ниско, а захранването е тежичка част;
    2. Дава се допълнителен обем на горната част на кутията, в която стоят най-горещите и най-важните части – northbridge, процесор, рам, а при мен и видео карта (с пасивно охлаждане е).

    Впрочем вентилаторът на захранването сочи надолу, т.е. дърпа въздух отвън на кутията. Това е допълнително предимство за неговия живот. Има си и перящо прахоловителче :)

    Кутията е Fractal Design Define R3 за който се интересува.

  6. JvruceR каза:

    @Ivan, най-големите плюсове на долното захранване с долно ориентиран вентилатор са:
    * първо, че засмуква студен въздух и загрява по-малко, а в него има конпоненти с максимална темперетура на работа /точно този модел едва ли може да прегрее, а дори и си изключва перката при ниско натоварване/
    * второ, че в горната част се събира най-много топлина (горещият въздух се издиха) и тя вече може да се изведе посредством 1/2 (зависи от дизайна на кутията и диаметъра на перките) допълнителни перки

    P.S.
    @Ф.П.Що разнасяш модела на кутията пред всички? Аз докато събера пари да си купя същата… ще вземат да изкупят бройките и после теб ще гледам сърдито :Р

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*