C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Бърз meta description за WordPress тема

Публикувано на 22 май 2010 в раздел Общи работи.

Никога не съм бил фен на Search Engine Optimization (SEO). Използвам блога си за некомерсиална цел, а и основната „target“ група хора, които трябва да го четат въобще не идват от търсачките. Затова и читателите които се интересуват ще видят, че всички meta-тагове в блога са доста зле оптимизирани. Да си кажем честно – напълно статични и еднакви за всяка страница. Срам не срам, но това важи дори за (уж) важен таг като „keywords“.

Днес обаче ми хрумна, че би било доста елементарно да направя нещо поне с „meta description“. До тази идея стигнах като влезнах в Google Webmaster Tools (където не бях влизал от може би година) и там в диагностиките ме заплашиха, че имам „328 duplicate meta descriptions“. Пределно ясно е, че най-добрият вариант би бил да пиша за всяка статия отделно описание… но това просто не е работа за мен. Прекалено съм мързелив, а и ползата от това действие въобще не ми е нужна. А обикалянето на вече близо 500 съществуващи статии, за да им бъде добавено описание в метатаг, направо ми се струва безсмислено.

Все пак реших да помисля за някакво автоматично решение. Най-простото (може би с незадоволителен SEO ефект – това да кажат експертите в областта) ми се стори да използвам заглавието на статията. После се сетих, че страниците на категориите имат вече написано описание, което мога да използвам. Така за има няма 5 минути ровене във форума на WordPress (за да видя кои функции са ми нужни) стигнах до следния код, който трябва да бъде добавен в „header.php“ на темичката между <head> и </head>:

<?php
// Ако е обикновена публикация, отпечатвам статичен текст последван от заглавието ѝ
if(is_single()) $description = 'Име на вашия блог: '.strip_tags($post->post_title);
// Ако е страница на категория, отпечатвам вече въведеното описание на категорията
elseif(is_category()){
	$tmp = get_the_category();
	$description = strip_tags($tmp[0]->category_description);
}
// Ако е каквато и да е друга страница, отпечатвам статичен текст
else $description = 'Стандартно описание за всички други страници';
// Накрая отпечатвам самия meta таг
echo '<meta name="description" content="'.$description.'" />';
?>

В момента не съм сигурен дали да оставя или да махна функциите strip_tags(). Сложих ги „с едно на ум“ въпреки, че дълбоко се съмнявам WordPress да позволява тагове в заглавието на статиите и описанието на категориите.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*