C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Преминаване през водни препятствия

Публикувано на 25 ноември 2011 в раздел Лада Нива.

Тук ще се фокусирам повече към карането през плитки до средно дълбоки води. За „плуването“ през дълбоки си има цяла серия от друг вид автомобилен арсенал, който е далеч от моите нужди и познания.

  1. Ауспухът е под водата? – няма проблеми: Не знам защо много хора смятат, че ако ауспуха попадне под вода това ще доведе до сериозен проблем. Даже много си мислят, че шнорхелите на добре подготвените джипове са за да извеждат газовете от ауспуха над водата. Точно обратното – шнорхелите се използват, за да дърпат въздух към карбуратора. Колкото до изходящите газове – ауспуха създава прилично голямо налягане и ако колата работи, то няма как да влезе вода навътре. А и да влезе, попитайте се докъде ще стигне – мотора ви е високо! Дори на метър под вода тя няма никакъв шанс да влезе в двигателя. Така, че ако водата не е прекалено дълбока няма никакви проблеми дори да угасите двигателя. Вода може да влезе през изпускателните тръби ако мотора е изгасен и нивото на водата е по-високо от най-високата им точка.
  2. Шнорхелите не решават проблема напълно: Шнорхелът решава основния проблем – доставянето на въздух до карбуратора. Обикновено го изкарват острани покрай страничното стъкло, а най-правилното му място всъщност е централно над покрива на колата – като комин. Това обаче не е единственият проблем на двигателя – трябва да се уплътняват куп други неща. Страда цялата запалителна система например – ще пиша понадолу. Изобщо ако наистина желаете да влизате във вода, която ще е по-дълбока от нивото на бронята ви (нека я използваме за мярка), то имате много сериозна работа по подготовката на автомобила си и навлизането ви без такава си е чиста проба риск.
  3. Въздухозаборникът НЕ трябва да е отпред: Ако нямате шнорхел, но имате тръба от карбуратора, която се използва за смучене на въздух, и някой майстор хитро я е поставил „да смуче свеж въздух отпред“ – махнете я или я изкарайте по-далеч от предницата на автомобила! Причината е, че с предницата вие обикновено ще „порите водата“, т.е. там ще е най-мокро.
  4. Вентилаторите на радиатора: Ако ще използвате автомобила си за преминаване на водни препятствия, то изключително важно е да можете да спирате вентилаторите за охлаждане! В този смисъл Лада Нива 21213 (като моята) има проблем, защото перката е постоянно зацепена чрез ремъка на алтернатора, а при 21214 трябва да си направите доработка – бутон на таблото, с който да можете принудително да изключвате веригата. В плитки води перките на вентилаторите разпръскват вода по целия двигател (включително ел. инсталацията), а в дълбоки дори нанасят сериозни щети по радиатора.
  5. Изгасете фаровете: Фаровете трябва да са изгасени и изтинали при влизане през водно препятствие. Не за друго, а крушката ще се пръсне и ще трябва да я сменяте – това е. И още нещо (за по-подготвените джипове, които имат шнорхели и влизат надълбоко) – колкото и да се опитвате да уплътнявате фаровете и да ги херметизирате, това е „кауза пердута“. Теоретично може, практически винаги отнякъде се намира „дзирка“, през която да влезе вода. И после следват неприятности – как да ги източим? Ще трябва да ги сваляте и бършете, което е досадно. Затова е много по-добре да имате нарочна дупка за източване на фаровете в долната им част (някои модели фарове си имат такава щатно). Хем водата се източва, хем после влезналата влага ще има откъде да излезе. Неудобството идва от малките буклучета и мушици, които впоследствие влизат от там. Не е болка за умиране и е оправдан „тунинг“ (ако го няма фабрично).
  6. Намокрени делко, бобина, кабели: Всичко свързано със запалителната система на автомобила страда от вода. Ако си намокрите делкото например, то обикновено колата угасва – водата провежда електричество и искрата „тръгва в грешна посока“. В такъв случай нямате избор освен да сушите. Сваляте ги, избърсвате добре, оставяте да постоят на слънце и така… Времето ви се струва като „цяла вечност“ и е особено неприятно преживяване.
  7. Карайте между вълните: При навлизането ви във водата автомобилът създава голяма вълна напред. Старайте се да карате точно на ръба зад нея. По този начин ще се движите между две вълни и съответно нивото на водата при вас ще е значително по-ниско от това отпред и отзад. От тук естествено има няколко следствия: скоростта при каране през вода обикновено е ниска, винаги равномерна, а правенето на завои и маневри трябва да се сведе до минимум (иначе вълните ще ви удрят напречно).
  8. Поддържайте средни обороти на двигателя: Високите обороти не помагат. Ниските пък дават опасност от загасване на двигателя при сблъсък с неочаквано подводно препятствие. Винаги се старайте да поддържте средни обороти.
  9. Изсушете си спирачките след излизане от водата: Първото нещо, което установява младият шофьор след преминаване през водно препятствие (дори най-плитко) е, че „няма спирачки“. По-нататък свиква и още при излизането от водата започва да ги суши. Спирачките се сушат като с десния крак подавате газ и карате както нормално, а с левия натискате леко спирачката. Създаденото леко триене изпарява водата, която преди това се е явявала лубрикант върху феродото.
  10. Не рискувайте да влизате надълбоко ако карате дизел: Звучи първоначално странно, но бензиновите двигатели са правилните при каране през вода, а с дизелов начинанието е доста опасно. Странно е, защото именно бензиновия двигател страда от „поливане на запалителната система с вода“ – нали тогава угасва? А дизелът няма нужда от запалителни свещи и цялата тази система – той действа с компресия. Той обаче има друг, много по-сериозен проблем. Ако в бензиновите цилиндри влезе вода, то резултатът не е фатален – колата угасва. Степента на сгъстяване там е много малка и няма проблеми за двигателя. Дизеловият двигател обаче възпламенява горивото си с компресия, съответно с много голяма сила. А водата има много малка граница на „свиваемост“, т.е. не се сгъстява така, както горивото. Следователно с дизелови двигатели когато влезе вода в цилиндрите има голям риск направо да си пръснете блока на двигателя. Впрочем „водният удар“ е единственият по-сериозен недостатък на дизеловите автомобили спрямо бензиновите (а предимствата са много), но това е въпрос на друга тема за разискване.
  11. Направете си дупки за източване на купето: Сетихте се, нали – купето може да се напълни с вода. И ако нямате нарочно направени преди това дупки в пода – ще има да гребете после цял час. А за финал ще получите много мухъл и неприятни миризми в бъдеще. Някои автомобили попринцип си имат тапи за източване (на Лада Нива те са отзад под калника зад задните гуми), но не бих казал, че са много ефективни (ще търсите склон, на който да наклоните колата така, че отворите да са максимално ниско и водата отпред да се изтече назад). Няколко допълнителни дупки на ниските точки няма да попречат.
  12. Каране на заден ход: Ако прецените, че нивото на водата е по-дълбоко от това, за което е подготвен автомобила ви, то все още не сте за отчайване. Карайте през водата на заден ход, като се стараете да „порите“ водата със задницата си така, че да разделя водата от двете страни на колата (т.е. малко по-бързо, отколкото при движението на преден в такива случаи)! Така предницата ви ще попадне в по-плитката яма между двете вълни и няма да намокрите двигателния отсег. Неудобствата естествено са много – от това, че има силно намалена видимост назад, до това, че тривиално карането на заден ход е по-неудобно за шофьорите. Но е решение!
  13. Носете си много дълго здраво въже: О, да – именно то може да се окаже начинът някой да ви издърпа от брега. Иначе много трудно ще намерите желаещи да ви изтеглят влизайки във водата. И още нещо в този смисъл – ако колата ви е угаснала насред водата – НЕ се опитвайте да я палите с дърпане! Може да си докарате много проблеми с цилиндрите и блока.
  14. След дълъг престой сменете маслата по трансмисията: Причината е тривиална – горещите от преди влизането във водното препятствие диференциали в един момент започват активно да се охлаждат. Така се получава свиване и при по-дълъг престой със сигурност ще глътнат вода през семерингите, а от тук следва, че маслото в тях „ще се пресече“. В сервизите казват, че „е станало на супа“. Тоест ако имате навика да се кефите карайки дълго по протежението на реки – имайте и навика да си сменяте маслото в трансмисията след това.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*