C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Корнишони

Публикувано на 26 август 2009 в раздел Математика.

Сетих се за една много класическа задача с краставици. Нека обаче първо дефинираме предметното множество. Краставицата е едно от най-дребните растения от семейство „тиквови“. Особено известни са с това, че съдържат малко над 98% вода (човек да се чуди „ядем“ ли ги или ги „пием“). Освен вода съдържат богат набор от минерални соли и витамини в „сухото вещество“ (ако може нещо обгърнато с толкова много вода да бъде „сухо“). Има много различни видове краставици, но ние ще се насочим към най-малките представители на това семейство – корнишоните.

Тази година беше доста дъждовна. Така родните краставици поеха значително количество вода. Вчера отидох на пазара и си купих два килограма корнишони. Вкъщи със специализирана техника измерих, че наличието на вода в тях е цели 99%!

Оставих корнишоните на балкона така, че да ги напече слънцето. Днес отново използвах секретната си специализирана техника и измерих, че корнишоните ми вече съдържат 98% вода, т.е. 1% по-малко от вчера. Очевидно жаркото лятно слънце е изпарило известна част от водата.

Колко тежат корнишоните ми днес?

П.П. Нека успокоя биолозите и специалните части на разузнаването, че историята е измислена и нито притежавам секретна специализирана техника за полево мерене на вода в краставици, нито корнишони с 99% вода могат да съществуват.

 



5 коментара


  1. Gloxy-Floxy каза:

    :) 1 кг, моля !
    Желаете ли решение?

  2. Mertol каза:

    Предишния ден са били 2 килограма като 1% от тях е било сухо вещество, т.е. 20гр. Днес сухото вешество би трябвало да е пак 20гр., но това са вече 2% от краставиците, т.е. общото тегло е 1кг.

  3. Иван каза:

    Според мен корнишоните ще тежат пак толкова. Липсващия процент вода се е превърнал в процент сухо вещество :) Никъде не е указана плътността на сухото вещество, така че приемам че е равна на плътността на водата. Т.е. промяна в теглото няма да има :)

  4. 1 килограм е отговора. Водата се изпарява, т.е. отива в атмосферата.

  5. Иван каза:

    Интересни задачки :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*