C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Учебник по Бази от Данни

Публикувано на 16 септември 2012 в раздел Бази от Данни.

След близо три години протакане, размотаване и мързел, това лято най-накрая дойде принудата и от „няма накъде“ довърших моята част от отдавна чакания за издаване учебник по предмета „Бази Данни“ в Технически Университет – София. От една страна е хубаво, че нещата отлежаха толкова дълго – имаше време да с преосмислят и редактират много неща. „Така става като старо вино“ каза мой приятел. От друга страна се получава нещо, което наричам „ефектът на многото редакции“ – при всеки нов прочит и редакция на стар свой материал, авторът се разочарова все повече и повече от него. Бях гледал интервюта с известни музиканти, които разказват как не харесват най-популярните си песни и всъщност са ги презаписвали множество пъти преди да бъдат издадени – дори някои хитове били на ръба на изхвърляне от албумите им. Сега и аз имам точно такова усещане – чета отпечатаното и намирам все повече и повече грешки, неточности, не ми харесва стила с който съм писал (не е като за учебник) и какво ли още не. Даже вчера с молив успях да си поставя забележки по близо една трета от страниците, които съм писал. Както и да е – всъщност читателите ще са тези, който ще съдят най-добре и ако не ме замерват с камъни, значи като за първи труд в живота си съм се справил добрe. Така, че станалото – станало и връщане назад няма:

Учебник по Бази от Данни

Учебникът е разделен на две части – по-теоретично насочена и чисто практически насочена. В първите седем глави, написани от доц. Гоцева и доц. Ганчева, се дефинират понятията, разглеждат се концепции, архитектури, модели, проектиране, нормализация, и др. основни неща, които дават общите за работа с всички системи за управление на бази от данни основи. Във втората част, на която съм автор аз, се набляга на това, което съм споделял в този дневник – релационни бази от данни с MySQL. Всъщност в главите от осма до четиринадесета ще намерите текстовете, които са публикувани тук, на този сайт, но редактирани, лишени от правописни грешки (за мой срам се оказаха доста много) и осъвременени към най-новата към момента версия на MySQL (нещо, което постепенно ще направя и на сайта).

За заинтересованите – изтеглете анотацията и съдържанието.

Въпреки, че сериозно прескочихме отпуснатите ни 160 страници (станаха общо 209) и трябва да доплащам на издателството, аз определено негодувам, че можеше нещата да се представят много по-подробно и по-изчерпателно. Яд ме е, че нямаше никаква физическа възможност да се спомене почти нищо за бази от данни различни от релационните. Искаше ми се да напиша много повече за администрирането на MySQL, но и за това нямаше достатъчно обем. Отпадна целият текст за full text търсене, които много исках да го има, защото поне за мен темата е доста интересна. Искаше ми се също да се включат и повече задачи за упражнение, т.е. да стане едновременно учебник и ръководство. Нищо, следващия път!

 



13 коментара


  1. Мариян каза:

    Отпуснати 160 страници ? Според мен са доста малко и напълно недостатъчни. В тези 160 страници спокойно се вмества примерно ръководство за лабораторни упражнения, но в никакъв случай учебник и то от две части.
    За мен има две много добри книги, които съчетават и теория и упражнения:
    – „Problem Solving with C++“ – Walter Savitch
    http://www.amazon.co.uk/Problem-Solving-C-Walter-Savitch/dp/0321531345
    – „Programming: Principles and Practice Using C++“ – Bjarne Stroustrup
    http://www.amazon.co.uk/Programming-Principles-Practice-Developers-Library/dp/0321543726
    които са над 1000 страници. Значи, за да се направи един хубав учебник с достатъчно теория и практически явно 160 страници са крайно недостатъчни.

    А иначе цената на учебника каква ще бъде? И от издателството на ТУ-София ли може да се закупи?

    Иначе браво за желанието и труда, защото днес български учебници на тази тематика почти не се издават. Даже май вече не се и превеждат особено ..

  2. Обемът е спрямо учебното съдържание което се преподава и според хорариума на лекциите и упражнения, а не според темата на курса. Разбира се, че при добро желание и възможности могат да се напишат не 1000, а 5000 страници. Въпросът е, че ние се стремим да преподаваме повече материал за отпуснатото ни време, затова и не ни стигна обема на учебника.

    Частите не са две, а е по-скоро съвместяване на функциите на учебник и ръководство в едно. Надявам се да се е получило поне донякъде.

    Цената не знам колко е, но е в рамките на 10-15 лева. Предполагам, че може да се купи от книжарницата на ТУ между първи и втори блок.

  3. Десислав Андреев каза:

    Аз искам да вмъкна, че подобен учебник щеше да ми е много полезен тази година, ама хайде…Жалко е, според мен, че финансовата страна на нещата отново спира дадено нещо да придобие по-голям обем, естествено качествен обем. Дори и книгата на Наков, която е Библия за алгоритмите в България и която е близо 1000 страници, не разглежда всичко споменато в дълбоки подробности. Вярвам, че г-н Петров е написал своята част добре и е използвал оптимално пространството. Без да съм чел не искам да коментирам, но желая да споделя едно свое опасение, че като цяло учебникът може да остави впечатление за повърхностност и незадълбоченост на един иначе важен предмет, в който забелязам, че има доста вложено старание. Надявам се да греша и макар че пише, че материалът следва преподаваните теми, искам да знам, дали ще компенсира малкия брой упражнения.

  4. @Десислав – практически може да се приеме, че си прочел половината учебник, че и повече. Ако си прочел статиите в този сайт разбира се. Написаното във втората част на учебника ги следва почти 1:1.

  5. Десислав Андреев каза:

    Прочел съм ги и то по няколко пъти. Ако не бяха те, надали щях да си взема изпита някога! Просто забелязах доста желание и старание от една страна, а от друга твърде малко часове за упражнение, та се замислих, дали в учебника ще има повече задачи и т.н.

  6. Не, просто материала е разширен с повече теоретична обосновка, което според мен е много важно.

  7. brigante каза:

    браво! важно е студентите да бъдат правилно насочвани и да не се чудят откъде да четат:)
    книгата определено ще им бъде много полезна, а и не само на тях…цена от 10-15лв си е нормална…
    а относно уж малкото стр. ами то само от една книга така или иначе не може да се учи, затова и има купища книги:) няма как да се обхване всичко или колкото му се иска на автора:) и от вашата книга със сигурност ще научат все нещичко и ще си допълват знанията от други книги и сайтове…дано сте си поместили сайта в книгата:) а разбира се и др. подходящи сайтове:) след време става ясно дали си е струвало и има ли стойност самата книга (нямам предвид дали са спечелени пари:) то по принцип е трудно да се пише книга по информатика ‘щото все нещо се променя и си летят технологиите:) и после след кратко време изглежда някакси странна книгата хах:) а относно стила на писане, то читателят е длъжен да се съобразява:)винаги може да я затвори навреме:)ок стига съм писал тъпотии хаха
    тааа, радостно е, че сте създали такъв продукт!

  8. brigante каза:

    мисля, че е добра практика да се подаряват по 1-2 бройки от дадена ваша книга в градската библиотека!
    така един вид вашата книга ще се обезсмърти:)ако изобщо ме разбирате хах
    разбира се тя и там може да не се запази и да се скъса или да ‘иде в хранилището, а след време и на боклука, но… ок както и да е:) успех

  9. Тодор каза:

    Марияне, имаш право, че не звучат много тези 209 страници, но както казваше един преподавател, „По-добре студентите да прочетат 10 страници, отколкото да НЕ прочетат 50!“ :)

  10. Здравко каза:

    Здравейте г-н Петров,
    искам да Ви поздравя за добрата работа, по изключително полезните статии в сайта и да Ви споделя идея, която може да е полезна, ако е осъществима спрямо правилата на ТУ. Разпространете учебника за бази данни в онлайн книжарниците, аз се опитах да го открия онлайн, но не успях, явно ще трябва да отида до университетската книжарница за да го имам. В момента на онлайн пазара в България няма литература за бази данни, има само една не лоша книга за дизайн на бази данни и това е. Вашата книга ще бъде от голяма полза.

    Поздрави

  11. Няма как, това зависи от издателството.

    Иначе не си прав – учебници и книги има.

  12. anton каза:

    Можете ли да ми я изпратите по Еконт тъй като съм от Варна?

  13. Здравейте,

    Съжалявам, но нямам свободни копия и не се занимавам с продажба.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*