C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* IQ тест

Публикувано на 04 юни 2009 в раздел Общи работи.

По принцип мразя рекламите, а още повече мразя тези, които ме карат да плащам за каквото и да е. Днес обаче се пречупих и пуснах SMS на един сайт. Свалях си някакъв файл от megaupload.com и изскочи интересна реклама…

Ставаше въпрос за логически тест за интелигентност. Показват ти поредица от картинки и има една липсваща, като ти трябва да решиш каква трябва да бъде. Зарибих се и реших всички въпроси. Накрая естествено се появи неприятното съобщение, с което ми казаха, че ако не дам 2лв и нещо – няма да си видя резултата. Гадно – дадох ги. Иначе 14 минути и 39 секунди щяха да отидат на вятъра :)

Сега мога да се порадвам на малко статистики за самия себе си. IQ-то ми беше определено на 117. Влизал съм в категорията на 12% от хората, които са цитирам „над средната интелигентност– със способност да завърши висше образование; с правилна работна етика може да получи много добра длъжност„. Аз пък си мислих, че хората които пращат SMS-и и играят в подобни игри са под средната интелигентност (хаха). Ето и малко картинки от статистиката…

Дали тази графика е достоверна? Разпределенията ми изглеждат перфектни нормални разпределения (по-скоро не са реалната графика – би било нормално да има някаква дисперсия). Също така се „светнах“ моментално за начин да „прецакам“ системата и да получа перфектен резултат, но това вече е безсмислено.

Иначе съм доволен от теста – позабавлявах се за 2лв и малко. Предлагат да направя накъкъв допълнителен математически тест, но мисля, че вече се поуморих. Утре ако изпия няколко бири може да се пробвам :)

 



6 коментара


  1. Светльо Антонов каза:

    Еми перфектно нормално разпределение би трябвало да е реалния случай ако са имали достатъчно много посетители :)
    Пък формулата по която ти изчисляват коефициента може да е нагласена така, че да постига такова разпределение :)
    На мен по странно ми се струва, че във всички графи се намираш горе-долу на същото място в графиката. При това, това е така да се каже най-достоверното място. „Средностатистическото място, за да задоволим клиента“, ако мога така да кажа.
    Плюс това не съм много убеден, че повечето тестове за интелигентснот измерват реална интелигентност. Математическите задачи горе-долу измерват, но да познаваш цветни формички не мисля, че е мерило за някаква природна интелигентност. Колко хора в живота си се сблъскват със ситуация в която трябва да идентифицират цветни форми? Това може да измерва способността на мозъка да го прави, но доколко тази способност е индикатор за интелект е друг въпрос.

  2. Задачите с цветните фигурки са логически. Тестовете на Менса имат изключително много такива задачи. Аз между другото правих такъв на Менса (неофициален обаче) и пак бях горе долу с такива резултати, тъй че се примирявам – не съм гении!

    На сайта си пишат, че е проверено от почти 600 000 души. Дали е вярно – нямам идея. Все пак проекта е международен…

  3. Светльо Антонов каза:

    Според мен, една задача е логическа, ако за решаването й се използа чиста логика.
    Задачата за канибалите математици е логическа.
    Но да ме питат как ще изглежда тази цветна форма като се завърти на 180 градуса – това не е логика, това е задача за сетивни и пространствени възприятия. Много гении имат различни сетивни и пространствени дефекти на възприятието, и това не ги прави по-малко гениални

  4. Гения не винаги е свързан с математическата логика. Много художници са гениални именно защото се възпротивяват на логическото и общоприетото.

    Иначе съм съгласен с теб с твърдението за възприятията въпреки, че продължавам да твърдя, че в предложените картинки, все пак има логическа последователност. Щом има еднозначен отговор, то има и съответна логика, която показва защо това е така.

  5. Светльо Антонов каза:

    Така е, но за 2-3 секунди време, което ти е дадено, ти не използваш логическата част на мозъка си да откриеш връзката, използваш частта която обработва визуална информация.
    Иначе примера с художника е така – той най-вероятно би се справил по-добре с такава задача от един математик.
    Точно това искам да кажа – такъв тест измерва някакво общо ниво на мозъчните ти качества, което не мисля че адекватно изразява някаква оценка. Колкото повече се учи и израства един човек, толкова повече се специализира. Един математически гений едва ли е гений в изобразителното изкуство. Даже ренесансови генни като Да Винчи не са били чак толкова всестранно развити :)
    Един правилен тест би трябвало да определи в кой набор от тестове се справяш най-добре и да ти дава такива тестове пропорционално.
    Това е все едно лекар да се яви на изпит за инженери, и като го скъсат да му кажат че не може да упражнява професия.

  6. E, не – всъщност теста, който правих няма ограничение във времето. Естествено колкото по-бавно – толкова по-ниско IQ. Така предполагам.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*