C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* След пролетно закърпване 2010

Публикувано на 24 април 2010 в раздел Лада Нива.

Последните две седмици карах Голф-а на мой приятел. Причината беше, че Нивата влезе за голямо пролетно кърпене на ламарини, както и няколко ремонта. Голфът е много приятна градска количка, но днес се наложи да се разделя с него:

От карането на Голф разбрах едно нещо – не може да е бавно. Въпреки слабото моторче колата предразполага към нарушения. Затова вече няма да се сърдя на колегите по пътищата каращи такива коли – знам какво е. Другото важно нещо при този конкретен Голф беше белият калник! Много помага при престрояване за ляв завой – установих, че ефекта е сравним с това да тръгнеш да завиваш с Нива, т.е. всички те пускат веднага. Явно психологията на човека си оказва влиянието.

Колкото до Нивата – направо е преродена. Смениха ми праговете с нови (старите не бяха прагове, а парчета от такива):

Същото важи за калниците и веждите (основно изкърпени), както и задната врата – при нея се смени цяло гигантско парче. Предните гуми ги смениха с оригиналните руски, с което колата „клекна“ с 2 сантиметра надолу, но това не е сериозен проблем. Монтираха ми и пластмасови подкалници, с което се надявам да се увеличи живота на калници и вежди:

Накрая имаше и една „глезотийка“ – сложиха ми щанга между раздатката и скоростната кутия:

С това целта е да се намалят вибрациите. Честно казано днес покарах доста и мога да кажа, че ефекта е изумителен! Не знам дали има негативни страни, но определено купето спря да се тресе при потегляне (както правят всички Ниви по принцип). С това впрочем и проектът „рама на раздатката“ (която трябваше да направи същото нещо) се отменя и направената рама смятам да я продам.

Колкото до другите ремонти – не е като да няма. Сменени са семерингите на преден, заден диференциал и на раздатъчната кутия. Сменена е капачката на предния диференциал. На агренажния ремък е сменен успокоителя. Сменена е гарнитурата на клапаните (досега е нямало, а някой от предишните собственици просто е бил намазал със силикон, което е ужасна простотия). Накрая – сменено е маслото на двигателя, на преден, заден диференциал и на раздатъчната кутия. Естествено с това върви горивен, въздушен и маслен филтър.

Другият месец съм планирал монтаж на газовата бутилка под багажника. Това естествено ще доведе до преправяне и на ауспуха. С това „план 2010“ смятам, че ще бъде изпълнен :)

 



4 коментара


  1. 750 лева точно

  2. Тодор каза:

    Колко струваха всички тези ремонти :?

  3. Spas Stefanov каза:

    Здравей, интересно ми е къде точно става захващонето на въпросната щанга за скоростната кутия и за раздатката. Необходими ли са някакви допълнителни приспособления, как става?

  4. Здравей Спас,

    Последната снимка показва горе-долу за какво става дума. Мисля, че се заваряваха планки, за които се хваща щангата. Не съм гледал докато го правят. Сложи ми я един приятел, който има сервиз в Нови Искър. Ако искаш мога да те свържа…

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*