C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Докторът и пицата

Публикувано на 14 март 2011 в раздел Математика.

Попитали радио Ереван:
– Каква е разликата между доктор по математика в България и голяма пица?
Без замисляне радиото отговорило:
– Голямата пица може да нахрани семейство от четирима…

После потитали радио Ереван пак:
– Какво казва доктор по математика с работа на безработен доктор по математика?
Отново без замисляне радиото отговорило:
– Хартиена или найлонова торбичка?

И понеже пиците обикновено са кръгли, а днес е 14 март (или по американски стандарт се изписва като 3.14), то нека дадем една загадка с пици:

Квартална пицария решила да направи нова стратегия за гъвкаво меню. Започнали да предлагат три големини пици – малка, средна и голяма, а плънките за тях били по избор на клиента. Гостите на заведението можели да избират измежду 20 различни продукта от които можело да се направи плънка. Всеки клиент можел да поиска двойна, тройна, четворна или петорна плънка, като това кореспондира на съответно пица с два, три, четири или пет различни продукта. Освен това било позволено да се избира „двойно от даден продукт“ (например „двойно сирене“), като това обаче имайте предвид, че увеличава размерността на плънката (напр. пица с двойно сирене и луканка се брои за пица с тройна плънка!).

Колко възможни различни пици може бъдат поръчани? Естествено симетричните решения се пропускат (напр. „пица с доматен сос и кренвирши“ е едно и също като „пица с кренвирши и доматен сос“)…

П.С. А между другото нека зачетем една новина от още по-далечното бъдеще (след като реформите в образованието са вече завършили):

– На първи терминал на летище София бе арестуван бял младеж, който се опитвал да се качи на самолет носейки в ръчния си багаж нелегални стар учебник по математика, линийка, пергел и калкулатор. По-късно самоличността му бе установена на К.Н. Предполага се, че младежът е част от международната европейска терористична мрежа „Ал-Гебра“. В момента се провеждат следствени действия с разпитване на членовете на семейството му, а предполагаемия му учител е обявен за национално издирване…

 



3 коментара


  1. Петър Христов каза:

    Аз мисля че са толкова различните пици! :)
    20/1! + 20^2/2! + 20^3/3!+20^4/4!+20^5/5!

    Толкова ли са?

  2. Петър Христов каза:

    Ох без първото 20 понеже неможе да поиска с 1 продукт :)
    Лада нива препоръчваш ли я?

  3. Петър Христов – за ладата – очевидно да. Само да не е моноинжекцион – те са проблемни. Но трудно ще намериш такава тъй или иначе.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*