C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Хиляди учени от цял свят в защита на БАН

Публикувано на 14 декември 2010 в раздел Политика.

"Да пази Господ гладен да те храни,
и въшкав да те пощи в нощен мрак,
имота ти разсипник да го брани,
на разум да те учи пък глупак!
"

Акад. Ангел Тончев Балевски

Хиляди учени от цял свят изразиха подкрепата си за запазване на Българска Академия на Науките и се обявиха за спиране на реформата, която цели да я разцепи на малки парчета и в последствие да дари материалната ѝ база на университети. Обединиха се в "Гражданско движение за защита на науката и образованието в България". Към този момент в подписката са се включили около 6400 души от цял свят, голяма част от които преподаватели във водещи университети и учени от големи изследователски центрове. Без да умаловажавам значението на мнението на който и да е от подписалите се, не може да не се отбележи участието на петимата нобелови лауреати по физика за 1979, 2000, 2003, 2004 и 2010г., както и четиримата носители на отличие в наградите за математика Фийлдс за 1982, 1990, 1998 и 2006г.

Ще си подволя да пусна няколко цитата от отворени писма на част от тези учени до министър-председателя на Република България:

1. проф. д-р. Юрг Фрьоилич, Теоретична Физика, ETH Цюрих, Швейцария: "Аз най-силно препоръчвам да направите така, че академичните институции във вашата страна да бъдат осигурени с адекватно финансиране и да се отнасяте с тях с уважението, което те заслужават! Ще видите, че вие няма да съжалявате ако вземете правилните мерки в тази посока."

2. проф. д-р. Мариан Апостол, Институт по Ядрена Физика, Румъния: "Трябва да сте наясно, че веднъж спряни научните изследвания и университетското обучение не могат да бъдат рестартирани, както това се е правело преди в исторически план."

3. проф. д-р. Елиас Кирицис, катедра физика, Университетът в Крит: "Държави като вашата и моята имат практиката да "режат" от научни изследвания и образование когато се почувстват финансово застрашени, понеже политиците ги считат за лукс и знаят, че е малко количеството хора, които ще се възпротивят. Ние обаче не можем да постигнем никакъв прогрес без образование и също така не можем да имаме добро образование без съответното добро ниво на научни изследвания."

4. д-р. Денис Бонатсос, директор на Институт по Ядрена Физика в Атина: "Аз истински вярвам, че научната дейност на вашите учени не е ценна само за международната общност, но и за Вашата собствена държава."

5. проф. д-р. Стефан Шилер, Институт по Експериментална Физика, Дюселдорф: "Очакването, че с драстичната промяна на една работеща структура, ще се увеличи ефективността, често пъти не е нищо повече от самоизмама." и "България се нуждае от разпознаваем "флагман" в научните изследвания, както и във всяка друга сфера на човешката дейност - не го потапяйте!"

6. проф. д-р. Нерберт Пиетрала, директор на Институт по Ядрена Физика, Техически Университет - Дармщад: "Моят институт например с удоволствие би привлекъл на работа отличните български адрени физици, но по този начин Българската държава би загубила тяхната интелектуална помощ завинаги. Такава загуба ви довела до намалено количество научна и технологична иновация в България, а от там до още по-голямо задълбочаване на кризата в България."

7. д-р Дейвид Барни (ЦЕРН, Женева) и проф. Майкъл Кьобел (Технически Университет - Дрезден) от името на EPPOG: "Във времената на финансови затруднения в цял свят е лесно, но в крайна сметка недалновидно и погрешно да се орязват бюджетите на научно-изследователските институции. С разочарование научаваме, че Българското правителство планира драстично намаление на бюджета на основните научно-изследователски институции и с това най-вероятно ще причини необратим упадък в българското научно образование и култура, което на свой ред ще подкопае основите на икономиката."

8. проф. д-р. Лев Зелений, Руска Академия на Науките: "С неудоволствие трябва да кажа, че опитът на някои държави, включително моята, показва, че рядко има задоволителни резултати при следването на чужди модели (дори и да се прави с добро намерение) ако се прави просто сляпо копиране на научните структури на други държави, без да се отичат традициите и националните особености."

9. проф. д-р. Гордън Шепърд, Университетът Йорк, Канада: "Като канадски учен и приятел на България, аз съм много обезспокоен от скорошните новини, че правителството в България планира да закрие Българска Академия на Науките."

10. проф. д-р. Ксенофон Муссас, директор лаборатория по "астрофизика", Националният Университет в Атина: "България се нуждае от нейната Академия на Науките, за да пази духовната територия и да разширява влиянието на българската култура в Европа, нещо което вашата страна заслужава."

11. проф. д-р. Джовани Бигнами, президент на COSPAR, бивш президент на италианската и европейската космически агенции: "Твърдо убеден съм, че по-нататъшното развиване на Българската Академия на Науките в най-пълна степен отговаря на интересите на България."

12. проф. д-р. Жайме Вила, Факултет по Психология, Университетът в Гренада: "Аз успешно си сътруднича с отличните български изследователи в сферата на биомедицината, които са международно признати. Орязването на финансирането на научните изследвания в България ще има необратими последици."

13. проф. д-р. Ивер Кейрнс, Университетът в Сидни, Австралия: "Бих искал да преосмислите и да спрете предстоящото разпиляване на Българска Академия на Науките, както и да спрете редуцирането на финансирането на науката в България, което има такава тенденция вече 20 години. В останалата част на Европа, в САЩ и в голяма част от Азия науката се счита за движеща сила за иновация и напредък за бъдещи национални ползи. Там се счита, че инвестициите в наука са задължителни. В България има много добри, световно признати учени, които искат да останат в България и да правят научни открития в полза на България. Начинът за подобряване на живота на повечето българи е да се инвестира в образование и да се даде възможност за развитие в тяхната собствена страна, а не да се карат образованите млади и не чак толкова млади да напускат страната, търсейки по-добри възможности."

14. Робърт Алан Винсент, Австралийска Академия на Науките, президент на SCOSTEP: "Разформироването на Българска Академия на Науките ще бъде огромна крачка назад в науката и инженерното обучение в България. С уважение ние ви молим да преосмислите своето решение."

15. проф. д-р. Дейвид Саркисян, Арменска Академия на Науките: "Спестявайки някакви пари от бюждета си за наука сега, ще окаже своето влияние след 15-20 години - няма да има добри учени във вашата държава и интелектуалните ресурси на страната Ви ще са близки до тези в Букина Фасо например. За щастие все още не е късно да спрете финансовия натиск към науката в България. Погрижете се, моля ви, в името на вашите деца и внуци. Ние не можем да сме безучастни към тази ситуация, понеже ние харесваме България."

16. проф. Луиджи Мой, департамент Физика, Университетът в Сиена, Италия: "Истинската иновация не може да дойде без фундаментални изследвания и затова те трябва да бъдат запазени!"

17. проф. Йоанис Тарнанидис, Университет "Аристотел", Солун: "Споделям агонията на моите български колеги и изразявам моята симпатия към тяхната борба за запазване на историческите и международно признати бастиони на тяхното научно и културно наследство, които могат да се изправят пред модерния безредно променящ се политически и финансов статус на човечeството."

18. проф. Жоел Лебовиц, д-р. Паул Плоц и д-р. Уолтър Райх от името на Committee of Concerned Scientists: "С около 17% от научните изследователи в страната Ви, Българската Академия на Науките предоставя почти 60% от целия научен труд, а други 30% идват от Софийски Университет. Изследователите в тези две институции работят успешно в международни проекти и нивото на техните докторанти е широко одобрено сред международната научна общност."

19. проф. д-р. Робърт Ле Рой, Теоретична Химия, Университетът във Ватерлоо: "В обобщение аз най-настойчиво Ви моля, в името на икономическото бъдеще на вашите хора и вашата нация, да възобновите подкрепата си за научни изследвания във вашата Академия на Науките..."

20. проф. д-р. Лео Сорм, приложна математика и информатика, Университетът в Гент: "Ликвидацията на Българска Академия на Науките ще означава огромна загуба за България. Тя ще изолира България от научните среди и чуждестранни изследователи няма да могат да си сътрудничат повече с вас. По този начин България ще загуби участие във важни международни научни проекти и ще загуби един от начините за справяне с икономическата рецесия. България ще загуби участието си и в Европейските научни програми, което означава, че ще загуби преки инвестиции. Така, че първоначално спестените пари ще се окажат голяма загуба."

21. проф. д-р. Кристоф Хейнрих, Икономическа Геология, ETH Цюрих: "В заключение: реформа да, но само и единствено като добре финансиран, дългосрочен план за запазване и изграждане на изключителни таланти в науката и технологиите ЗА България."

22. Представител на бившата Грузинска Академия на Науките, който пожела да остане анонимен: "Ето така изглежда общият план: първо – отделяне на институтите от Академията, след това институтите се държат известно време (5 години, в нашия случай) в МОН и накрая се разпределят към университетите. Колко дълго университетите ще ги държат при себе си е неясно – тази фаза на програмата едва сега започва в Грузия. Ако досега за затварянето или реорганизацията на даден институт беше необходимо решението на Правителството, сега решението на Ректора е достатъчно."

23. проф. д-р. Laurentius Windholz, Институт по Експериментална Физика, Австрия: "Аз силно препоръчвам да подкрепяте българските научни институции с адекватно финансиране, както и да се съобразявате с тяхната научна и социална дейност"

Пълните писма можете да откриете тук: http://www.science.nauka2010.com/pisma/index.html

Колко са реномираните учени и професори, които са се изразили толкова твърдо в обратна посока - за подкрепа на реформата на министрите Сергей Игнатов и Симеон Дянков? Това не трябва ли да възбуди поне някакъв минимален интерес в това правителство и някой отговорен човек най-накрая да не признае откровено, че "нещо просто не е наред"?

"Дето се говори за пазар,
там ще властвува парата!
Дето е парата господар,
няма място за душата!
"

акад. Ангел Тончев Балевски

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*