C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Как да накараме Outlook да работи добре?

Публикувано на 31 януари 2011 в раздел Общи работи.

От дълго време работя с Outlook. Преминах през Outlook Express, после версия 2003, преминах през 2007, а сега съм на 2010. Без да съм особен любител на Microsoft не мога да не отбележа, че по-добър комплексен клиент за e-mail няма. Може би единствената смислена алтернатива, на която съм попадал е Thunderbird, но не знам дали заради лични предпочитания и вкусове или друго нещо – Outlook според мен все още го превъзхожда. Естествено като в случая пренебрегвам предимството на Thunderbird, че е безплатен (а то не е никак малко). Има и още един клиент, който харесвах много – Pegasus Mail – но и той не успя да ме „грабне“ достатъчно.

Сега обаче е време да кажа и няколко изключително лоши думи. При инсталиране ще видите, че Outlook е доста бавен, особено когато работи с IMAP. Със сигурност е много по-бавен от конкурентите си. Ако сте като мен с хиляди съобщения, няколко профила и десетки папки, то проблемите с бързодействието са значителни. Толкова значителни, че почти със сигурност ще се откажете от него.

Навремето усетих сериозна разлика при преминаването от 2003 към 2007, но все още беше търпимо. Да кажем, че удобствата на интерфейса и функционалността си заслужаваха спрямо другите алтернативи въпреки скоростта. Наскоро обаче преминах към Outlook 2010 и… вече наистина стана нетърпимо. Преминаването от една папка в друга, прочитането на съобщение, изобщо каквото и да е ставаше адски бавно. Когато започне да синхронизира папките (при „Send and Receive“) пък въобще цялата програма „зависва“ и това ме изкарваше извън нерви. Това почти ме накара да сменям клиента и да минавам пак към Thunderbird… но реших да се поразровя в интернет. И решението дойде веднага:

Премахнете всички безполезни COM add-ins!

Отива се на File > Options > Add Ins:

И после най-долния бутон „Go“, след което „демаркирате“ (дано лингвистите не ми се скарат) всичко, което не ви трябва. В случая аз премахнах всичките:

Това, което ще последва е феноменално. Outlook започва да „лети“ все едно работите с обикновен POP акаунт! Не знам кое от тези разширения е главен мредител, но всички освен AVG (антивирусната програма) си идват стандартно. Освен това проверих – НЕ е от антивирусната програма (изпробвах). Нямам функционалност в Oulook, която да ми липсва (но не използвам всички „екстри“). Пробвах същата тактика на друг компютър с 2007 и резултатът беше абсолютно същия.

Другият основен съвет е – за бога НЕ качвайте Windows Search 4.0 (който любезно ще ви предложат от Microsoft Update сайта)! Абсолютно безполезна програмка, която ускорява минимално търсенето, но за сметка на това унищожава част от производителността на системата като цяло. Предполагам, че много повече ви се налага да работите с текущите писма, отколкото да търсите в стари.

Дано това помогне на колегите ми в „support“ отделите по света, които ги мъчи същото. Никога не бих предположил, че една „чиста“ инсталация ще носи със себе си толкова много беди. Сега Outlook отново за мен е безспорно най-добрия e-mail клиент за мен не само като функционалност, но вече и като бързина. А от Microsoft да си вземат бележка и да се научат, че „екстрите“ трябва да се включват само ако потребителя се нуждае от тях, а не „хей тъй да има“. В този ред на мисли ми е писнало като инсталирам Windows на някоя машина да се налага да ровя после 30 минути по менютата, за да „го оправя“. Или например напълно безполезните (за мен) „Accelerators“ на IE8 (не ми се смейте, ползвам основно Firefox, но ми се налага и IE за конкретна услуга). Но изглежда това си е болест на M$, която едва ли ще се излекува (всеки продукт с всяка следваща версия е все по-зле).

Накрая малко общи думи за Outlook 2010. Като цяло бих казал, че Microsoft най-накрая са поработили по-съществено (преминаването от 2003 към 2007 беше по-скоро козметично и вредно). Дизайнът е изцяло променен. За свикналите с интерфейса на Word 2007 бих казал, че ще е изключително удобен. Адресната книга (address book) е много по-добра от преди. Освен това следи кореспонденцията с различните адреси, което е изключително удобно:

Освен това можете да добавите цялата стара кореспонденция дори при хора, които нарочно са я изтрили (а това е ужасно, защото при много съобщения няма как да помниш всички и трябва да се търси по папките). Тази екстра всъщност ми беше единственото, което ми липсваше досега от времето, през което по задължение използвах Kayako. Дано съм бил полезен на някой.

П.С. На всички Linux и Anti-M$ потребители се извинявам за рекламата на Outlook, но няма да си кривя душата само заради „войната“. Което си е добро си е добро. А за сървърите, които поддържам – FreeBSD завинаги!

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*