C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Три мисли

Публикувано на 12 август 2009 в раздел Общи работи.

1. Помислих си за 10-те Божи заповеди. Една от тях е „не кради„. Понякога обаче просто взимаме неща уж назаем въпреки, че знаем, че няма да успеем да ги върнем. Това не е ли кражба? Например постоянната кражба на човекът над природата – ясно е на всички вече, че правим необратими бели. Затова дописвам:

Не отнемай това, което не можеш да върнеш!

2. Има две много популярни фрази свързани с работата. Първата е „работа ли е – не ми я хвали!„, а втората е „няма нищо по-хубаво от това да превърнеш хобито си в работа!„. От тях двете сглабям една обща:

Ако работата ти не ти е хоби, то не ми я хвали!

3. Будистката религия има много силни страни. В нея се набляга на баланса – не е хубаво нито да си гладен, нито да преяждаш. За „гладен“ европейските народи знаят. За „преял“ обаче не. Затова има и известна българска поговорка „всяко прекалено нещо е вредно„. Пряко свързан с това е и бохемския девиз „яж, пий и си носи новите дрехи“ – тук се казва, че не трябва да правиш неща, които са ти неприятни само защото преследваш дадена цел. Реших да пренеса тези поговорки в спорта. Достигнах до идеята, че всяко състезание има за цел да ни докара до предела на възможностите ни, за да спечелим. „Предела на възможностите“ ако не е „прекаляване“, то кое е? От тук идва и изводът ми:

Спортувай за здраве – състезанието е вредно!

Изобщо има изключително много мъдрости в поговорките, традициите и ритуалите. Например помисляли ли сте някога защо в християнската религия има регулярни диети, като например „пости“?

Ясно е, че е добре от време на време да се пости. Ясно е, че не е лошо от време на време за кратко да се погладува. Ясно е, че трябва да се движим и трябва да спортуваме. Когато прекалим обаче – получаваме обратния ефект.

Четете и перефразирайте народните поговорки. Те са пълни с мъдрости, които ще ви помогнат да живеете добре. А на мен когато ми дойдат нови „прозрения“ – ще дописвам :)

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*