C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Малко ремонти

Публикувано на 21 ноември 2009 в раздел Лада Нива.

Е нормално беше като си взема кола на старо да започнат да сдават тук таме различни детайли. За щастие Ладите са с доста народни цени. Още преди да я купя забелязах, че тече масло от семеринг до дясната задна гума. Тутках се две седмици и накрая я занесох при автомобилните доктори.

Точно пред сервиза обаче се случи нещо доста неприятно. Прокапа масло, но от друго място. Момчетата вдигнаха колата и видяха, че е от скоростната кутия:

Лада Нива

Оказа се скъсан болт на вала на скоростната кутия. Евтино изделие (4 лева), но много, ама много кофти труд. Първо свалиха раздатката:

Раздатка на Лада Нива

После скоростната кутия. Наложи се да се разглоби:

Скоростна Кутия на Лада Нива

Намериха счупеното парче от болта и го смениха с нов. После ми смениха семеринга и джипката отново беше готова за приключения. Радвам се, че инцидента се случи пред сервиза, а не някъде по път.

Днес направихме още няколко дребни ремонтчета. Напърво място седалката до шофьора беше доста разбита. Оправихме ѝ жилото за сваляне напред и също така сложихме „врътка“ за изправяне. Изделието е велико – от консервна кутия:

Седалка на Лада Нива

Също така решихме финално проблемът със задната врата (не се отваряше). Още в началото сменихме ключалката и жилото, но въпреки това изискваше сериозен напън за отваряне, което не беше добре. Причината е, че задната врата е сменяна (имало е удар) и не пасва добре – „бие“ малко накриво в ключалката. Затова баща ми изпили улейчета в ключалката така, че да можем да я мръднем повече вдясно. Проби и нови дупки за по-големи винтове, защото старите превъртаха. В общи линии се получи добре:

Ключалка за задна врата на Лада Нива

Смених и крушчицата зад главата на шофьора (която светва при отворена врата). Също така си отремонтирах волана (т.е. му сложих винтчета за капака на клаксона, защото беше хванат само с един, а другите бяха със счупени глави). Накрая сам самичък смених и коланът на седалката до шофьора. Не успях да намеря толкова дълъг, колкото е оригиналният, но все пак и този пасна добре. Няма да возя много дебели хора :)

 



2 коментара


  1. JvruceR каза:

    Май си имаш ново хоби :Р
    Хващаш: пила, тел, нераждъвейка и се почва „прекопаването“ на Нивата :)

  2. Хобито е добро… И заразно!

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*