C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Маркер по челото

Публикувано на 26 февруари 2009 в раздел Математика.

Срещнах тази класическа задача наскоро и си признавам, че ме затрудни. Всъщност се оказа доста лесна.

Напили се трима математици и легнали да спят на един купон в Студентски Град. Там бил и Хитър Петър и решил да се пошегува с пияниците. С перманентен черен маркер им написал по челата думата „глупак“.

На сутринта математиците се събудили с лек махмурлук. Спогледали се един друг и като видяли чуждите надраскани чела започнали да се подхилкват. За да не развалят майтапа не искали да казват на приятелите си, че на челото имат думата „глупак“, но пък и хич не можели да си сдържат смеха.

Един от математиците обаче бил отличник. Подхилквал се известно време, но в един момент усмивката му се сменила. Той бил пресметнал логически, че със сигурност и неговото чело е надраскано с маркер. Другите двама не били толкова добри и продължили да се хилят…

По каква логика отличникът разбрал, че и неговото чело е надраскано?

 



12 коментара


  1. Мертол каза:

    еми като вижда че другите двама имат е малко вероятно точно него да са пропуснали

  2. Филип Петров каза:

    Ти говориш за „вероятно“, а в условието пише „със сигурност“. Трябва да се докаже…

  3. Mimi каза:

    Срещала съм я тази задача отдавна, ама мисля, че има нещо гнило в нея. Може единия да се смее на другия и обратното, а третия (отличника) да няма маркер и да се смее на другите двама. Иначе отличника ще си каже:ако аз нямам, то единия ще вижда само един маркер, но ще вижда и двама, които се смеят, ама единия си мисли, че и той няма, а ако и аз нямам, то третия нямам да вижда маркер и няма за кво да се смее, ама той се смее, значи и аз имам, ама от много „ако“ се наакахме. Задачата няма решение и аз отивам да си почивам до 4-ти март!

  4. Филип Петров каза:

    Нека математиците са А и B, а отличникът е C.

    C предполага първоначално, че не е надраскан. Той гледа A и B как се смеят един на друг. Да, но ако C не е надраскан, то A (също предполагащ, че не е надраскан) ще се смее на B. Да, но ако A и C не са надраскани, то B нямаше да се смее. Следователно A е надраскан, следователно A не би трябвало да се смее. Да, но той се смее – следователно предположението не е вярно и C със сигурност е надраскан…

  5. Lesna Rabota каза:

    Да бе да -„ако A и C не са надраскани, то B нямаше да се смее“. Ами че Б може да си се смее ей така.
    Изобщо май Мими е права- може А да се смее на Б, и Б да се смее на А, а пък Ц да няма маркер и това е положението без никакви „ако едикойси мислел едикаквоси“

  6. Филип Петров каза:

    Идеята е, че ако знаеш, че си надраскат, то ти не се смееш…

  7. Lesna Rabota каза:

    ОК, ама тъй като не можеш да знаеш дали си или не си надраскан, то си се смееш на другите. Просто това е възможно равновесно положение: А се смее на Б, и Б се смее на А, а пък Ц няма маркер и се смее на А и на Б.

  8. Филип Петров каза:

    Lesna Rabota – Да – смееш се на другите, но докато не пресметнеш и докажеш, че ако другите се смеят, то ти 100% си надраскан. Това е идеята на задачата.

  9. Lesna Rabota каза:

    -А дали ако са четирима надраскани: A, B, C и D, пак по тази логика един от тях (най-умния или бързия) ще се досети, че е надраскан?
    -И ако не, каква е разликата спрямо трима участници?
    -И какво става, ако са 15 души:ABCDEF….т.н.?

  10. Филип Петров каза:

    При четирима или повече логиката с допускане на противното не върви…

  11. Мертол каза:

    кво има да мислят нали се виждат един друг и всеки един от тримата по 2 надписа и може да си мисли че другите двама се смеят взаимно един на друг

  12. s каза:

    ами много просто – ако когато го погледнат се смеят, значи има маркер

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*