C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Триизмерна кръстословица

Публикувано на 07 август 2009 в раздел Общи работи.

В архива на „Журнал Квант“ попаднах на едно страхотно попадение – триизмерна кръстословица:

3D crosswordЗа съжаление съставянето на тематична кръстословица без добра база от данни от налични въпроси и отговори е доста тежка задача. Мисля обаче, че една такава поредица от стандартни кръстословици с разностранни въпроси би била чудесна – освен стандартния „гъдел“ за мозъка тук се тренира и пространственото виждане. Всъщност фигурата би могла да стане доста по-сложна.

Гледах в Интернет за подобни кръстословици – триизмерни има много, но не намерих такава, която да става за отпечатване във вестник. Всичките бяха подходящи за решаване само на компютър, защото изискват въртене.

Оставям хората с добри познания по руски език и запознати с историята на съветската математика да се помъчат с горната. Аз ще се опитам без да имам база от данни да направя една такава на български език.

 



Един коментар


  1. мертол каза:

    Според мен е достатъчно базата да е файл пълен с възможни думи. По мои спомени .dic файловете за спелуване на word бяха такива. Остава компютърната програма да ги нареди по някакъв начин и после някой да измисли въпроси само за използваните думи.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*