C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Видни личности от 18 и 19 век

Публикувано на 12 май 2009 в раздел История.

На конференцията на СМБ в Боровец на лекцията, на проф. Иван Ганчев по повод годишнината от основаването на ФМИ към СУ, беше раздадена една много впечатляваща графика. Озаглавена е „Схема, представяща пряки и косвени връзки на Неофит Рилски, Емануил Васкидович и Христаки Павлович с видни личности на 18 и 19 век“. Всъщност схемата я оценявам като изключително историческо изследване и прави чест, че излиза от математическите кръгове. В момента съм си я окачил на стената в кабинета си, но смятам, че истинското ѝ място е в Интернет, където ще я видят много повече хора:

Схема на видните личности от 18 и 19 век

Специални благодарности на проф. Иван Ганчев и на ст.ас. Ридван Итсуфов за този забележителен труд. Вижте само как един .gif файл да ни накара да се почувстваме горди, че се наричаме „Българи“!

Изключително много се зарадвах и като разбрах днес за съществуването на сайта „Свищовските дарители„, в който има подробна биография на неизвестния досега за мен Емануил Васкидович, както и на други велики българи от град Свищов. Този сайт е отново дело на същите автори.

Смятам, че тези неща трябва да се популяризират и изтъкват пред българския народ. Затова смятам да се захвана със създаването на серия от такива статии на историческа тематика. Бих бил изключително доволен ако получа подкрепа и материали от вас – читателите на блога. Нека всеки от нас се заеме с написването на биографията на поне един от хората в тази схема.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*