C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Числото X

Публикувано на 26 август 2009 в раздел Математика.

Ако X е произволно реално число, което е различно от нула, то намерете:

  1. Числото, което е два пъти по-голямо от X;
  2. Числото, което е два пъти по-малко от X;
  3. Числото, което е K пъти по-голямо от X, където K е реално число;
  4. Числото, което е K пъти по-малко от X, където K е реално число.

Подсказка: Припомнете си какви могат да бъдат реалните числа...

 



22 коментара


  1. Най-накрая някой да пише :)

    Да видим:

    1) x = -2 => 2x = -4. За съжаление -4 НЕ е 2 пъти по-голямо от -2

    Същото важи за всички останали. Вземи отрицателно x и не се получава :)

  2. Само елементарни алгебрични операции ли трябва да ползваме или може if, then, else, abs ... ? :)

  3. Не, без логически оператори! Трябва всичко да бъде в един израз. В този смисъл "if-then-else" НЕ може, защото това е логически оператор (прави комбинация от изрази). Abs(x) или |x| (модул x) може, защото има възможност да участва като част от един израз.

  4. Добре ето едно решение от мен:

    1. f(X) = X.2|X|/X

    2. f(X) = X.(1/2)|X|/X

    3. f(X) = X.K|X|/X

    4. f(X) = X.(1/K)|X|/X

    Има и други варианти на това уравнение, но те са еквивалентни. Този запис ми се струва най-кратък :)

  5. Защото при преминаване от положителният лъч към отрицателния понятията се обръщат. Пример:

    при положителните числа (2)*3 = (6) и казваме, че 6 е три пъти по-голямо от 2. Че е "три пъти" - три пъти е. Защо казваме, че е "по-голямо"? Ами защото числото 6 е по-голямо от 2.

    Обратно ако разделим (6):3 = (2) казваме, че числото 2 е три пъти по-малко от 6 - това действително е така 2<6

    Нека преминем към отрицателните числа. Първо да разгледаме умножението: (-2)*3 = (-6). Какво ще кажем тук: "-6 e 3 пъти по-??? от -2". Естествено, че е по-малко, защото -6<-2. Накрая какво ще кажем за (-6):3 = -2 - "-2 e 3 пъти по-??? от -6"... Ами отговорът логично е "по-голямо". В конкретния пример (-2):2 = -1 => "-1 e 2 пъти по-голямо от -2"

  6. За "-4 два пъти по-голямо от -2" няма как да стане. Помисли: -4 е по-малко число от -2, а ти казваш, че е "по-голямо" (няма значение колко пъти). Получава се грешно твърдение.

    Защо -1 е точно два пъти по-голямо от -2 - мисля, че изказах логиката си в предишния коментар. Просто заедно със знаците се разместват и думите "по-голямо" и "по-малко".

    Ще ти дам още един пример защо понятията се обръщат. Помниш ли какво става със знака на неравенство когато умножиш двете му страни с отрицателно число? Отговорът е, че се сменя. А знакът на едно неравенство е или "<" (по-малко) или ">" (по-голямо).

  7. Не съм съгласен с тази логика. Самото понятие n пъти по-голямо, само по себе си предполага умножение. Ако приемем отрицателните числа за липса, то 2 пъти по-голяма липса от -2 е точно -4. Въобще единственият начин да приложим n пъти по-голямо е към абсолютните стойности на числата. Не съществува логика да обръщаме понятията. Че -1 е по-голямо от -2 спор няма, но зашо да е 2 пъти.

  8. Ами щом се съгласихме по този въпрос, не виждам какъв е проблема да приемем, че -4 е 2 пъти по-голямо от -2. Звучи глупаво, но е така. Всъщност такива понятия не са приети в математиката и в момента се упражняваме по логика. Въобще както казах операцията n пъти по-голямо е приложима само по отношение на абсолютните стойности, защото това "пъти" може да се отчете само спрямо нулата.

  9. Казах "звучи глупаво" защото просто не е естествено в нашата ежедневна реч да казваме "този предмет е минус три пъти по-голям от онзи". Иначе си е съвсем закономерно. Щом има "обръщане на посоката" (т.е. знакът), то имаме отрицателен коефициент за разтеж или намаляване.

    Всъщност поради същата причина и ти самият изпитваш затруднение с отрицателните числа - те не са естествени за ежедневието ни. Няма предмети с отрицателни размери, тежести и т.н. така, че рядко ги използваме в ежедневието си и не сме свикнали с тях.

    Колкото до "абсолютни стойности" си прав - да, ако разглеждаме числата само под тяхната абсолютна стойност, то умножението винаги "увеличава", а делението "намалява" числото. Когато обаче гледаме числата със знакът им това не е така.

    И пак ще кажа - няма да "приемем, че -4 е 2 пъти по-голямо от -2" защото така приемаме нова аксиома, а това никак не е добре за по-нататъшните сметки. Ако искаш да откриеш нов клон в математиката обаче - това не е чак толкова лошо.

    Накрая нека се абстрахираме от казаното дотук. Имаме числата a=-2 и b=-1. Имаме уравнението

    a.2 = b

    Кажи b колко пъти е и по-какво е от a?
    Смятам спорът да свърши дотук, защото от уравнението няма как да се каже нещо по-различно от "2 пъти", защото коефициента по който умножаваме е 2 и няма как да се каже нещо по-различно от "по-голямо", защото b е просто по-голямо от a.

    Съжалявам май започнах да се повтарям. Вече ми е изключително интересно как ще се отнесеш към задачите от теория на вероятностите като например първите две от темата за Майкъл Шакълфорд.

  10. цялата ми идея беше, че точно този въпрос не е решен в математиката и честно казано нямам никакви проблеми с отрицателните числа. Естествено, че -1 е по-голямо от -2, но просто няма никакъв начин да кажем колко пъти.

  11. Е, да кажем, че ти не можеш да кажеш - аз смея да мога и продължавам да го твърдя :)
    Между другото не съм го измислил аз - още в училище сме засягали тази тема.

    Уместна забележка от колега Васил Стоянов към дискусията - това не винаги е вярно и за положителните числа. Например ако умножим (2)*1/2 = 1, то сме умножили положително число с положителен скалиращ коефициент, но сме получили по-малко число, т.е. не може да се каже "1 е с 1/2 пъти по-голямо от 2", напротив - казваме "1 е с 1/2 пъти ПО-МАЛКО от 2".

    Ако превърнем умножението в деление като сменим числител със знаменател на 1/2, то се получава (2):2 = 1 и тогава казваме "1 е 2 пъти по-малко от 2".

    => двата израза "1 е с 1/2 пъти по-малко от 2" и "1 е 2 пъти по-малко от 2" са еквивалентни. Именно съюзът "С" е изключително важен за разграничаването на тези случаи.

  12. Ако ми покажеш един учебник, в който да пише нещо по вапроса веднага се съгласявам. Иначе просто си праим еквалибристика на езика. Има неща, който просто ги няма в математиката, защото създават конфликти. Например деление на нула.

  13. Валентин: Математически няма проблем. Просто излиза извън рамките на практически приетото в реалния живот - някак си не е интуитивно, затова и хората го бъркат. По-горе съм дал аргументите си. Те впрочем не са лично мои - други математици вече са го казвали :)

  14. При отрицтелни числа не може да има "пъти по-голямо". Вземи пример от физиката - когато се изчисляват отношения на температури, винаги се ползва температурата по Келвин. Именно защото не можеш дакажеш "днес е 0 градуса и утре ще е два пъти по-топло"

  15. Така е - може да се демонстрира нагледно с вектори. Ако текущата загуба сочи наляво (в отрицателна посока), то "увеличение на загубата" ще означава да удължим вектора в неговата посока.

  16. Филипе, много добре си го обяснил. Помогна ми да разясня на сина ми. В обичайния изказ се ползва друга методика: говори се за абсолютни стойности и отделно се определя положителни или отрицателни. Пр. 2 пъти по-голяма ЗАГУБА, където ЗАГУБА означава отрицателна стойност.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*