C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* По-бавният кон

Публикувано на 11 февруари 2009 в раздел Математика.

Звиница и Маламир непрекъснато спорели за надмощие. Борили се, състезавали се с тичане, катерили се, но най-много обичали да се състезават с коне. Всеки от тях отделял изключително много време в тренировки на коня си. Това силно дразнело баща им – кана субиги Омуртаг, защото според него било по-добре да отделят внимание на бойните си умения, а не на жребците.

Така един ден чашата преляла и той решил да ги накаже. Свикал ги при себе си и им казал:

– Звиница, Маламире – писна ми от вас калпазани! Вече сте големи и здрави мъже, но акъла в главата ви е детски! Аз съм вече на доста години и така като ви гледам когато умра ще се сбиете кой да заеме моето място и така ще погубите нашето ханство! Затова реших да ви дам урок. Искам да организирам състезание между вас двамата.

Двамата синове на кана се зарадвали. Това още повече ядосало Омуртаг:

– Трите славянски племена тимочани, абодрити и браничевци са се разбунтували и искат да преминат на страната на франките. Ще ви дам по едно писмо, което трябва да занесете на Людовиг Благочестиви. Писмата са еднакви, а в тях му казвам, че това действие на племената няма да бъде позволено от наша страна и сме готови да предприемем военни действия. За да ви покажа обаче колко сте глупави ще ви дам допълнителна задача – ще спечели този от вас, чийто кон се окаже по-бавен! Победителят пък ще стане мой наследник. Ако до една седмица не се върнете – ще дам престола на Енравота, нищо че се е подлъгал по христянството!

Двамата младежи не могли да потеглят цели три дни, защото никой не искал да бъде първи. Пътят с кон в едната посока бил два дни, съответно общо им трябвали четири – точно толкова, колкото им оставали. Изпаднали в отчаяние виждайки престола на баща си да отива при големия им брат. Тогава случайно ги видял един от мъдреците на племето. Видял, че се вайкат и ги попитал какъв е проблемът. След като ги изслушал внимателно, погладил брадата си, помислил дълго, но накрая с две-три думи им дал съвет. След като чули съвета на мъдреца двамата младежи моментално скочили на конете и препуснали в бесен галоп към лагера на франките…

Въпрос №1: Какво ги е посъветвал мъдреца?

Въпрос №2: Кой е спечелил състезанието?

 31 коментара


 1. М каза:

  Че моят човек Маламир е спечелил – ясно:) Ама какво ли ги е посъветвал мъдрецът? Може би да си сменят конете? Така целта на всеки един би била да стигне по-бързо, така че неговият кон да изостане:) Хем задоволяват мъжката си чест, хем се изпълнява условието за бавния кон:))

 2. east каза:

  Мъдреца ги е посъветвал да си разменят конете. А кой спечелил, не мога да отгатна.

 3. Комитата каза:

  Ейй ти даваш задачки като някакъв белобрад мъдрец бе ;-) Ясно е защо са препускали. Какво тук значи някакво си състезание, при положение, че…

 4. Коста каза:

  Да се метнат на коня на другия :-). Нали условието е „…чиито кон стигне последен…“ значи ако яздиш чуждия кон и се стремиш да бъдеш пръв, ще осигуриш загубата на твоя кон и съответно ханския престол :-)

 5. east каза:

  Как не се сетих веднага ? Разбира се, Маламир е спечелил.

 6. ДиДи8 каза:

  Мъдреца казал: „Сменете си конете“

 7. Kate каза:

  1. Естествено, че трябва да си разменят конете
  2. Ами според историята трябва да е Маламир, защото е следващият владетел след Омуртаг

 8. Димитър Секулов каза:

  интересен въпрос
  може би да кажат на Благочестиви да не приема тези племена ,а от там двамата са се върнали едновременно.

 9. hneshev каза:

  От историята знаем, че е победил Маламир, защото той е следващия хан, а какво ги е посъветвал мъдрецът не знам, ще се радвам да науча.

 10. jane каза:

  Разменете си конете!

 11. Христо каза:

  Мъдрецът ги е посъветвал да си разменят конете :-)

 12. jane каза:

  Маламир бе, нали той е следващият хан!

 13. Христо каза:

  Маламир е спечелил състезанието.

 14. greta каза:

  най- вероятно да си сменят конете и този който стигне първи той е победителя, защото неговият кон е последен

 15. димов каза:

  посъветвал ги е да се разменят конете, а престола спечелил Маламир.

 16. Tihomir Parvanov каза:

  Madreca gi e posavetval da si razmenqt konete!

 17. Tihomir Parvanov каза:

  Malamir e spe4elil!

 18. cpp_rulez каза:

  Съветът вероятно е да си сменят конете, защото условието е, че губещ е този, чийто собствен кон завърши последен. Ако това е вярно, ще спечели този, чийто собствен кон е по-бърз.

 19. Elitsa каза:

  защо пишете „кан“, но „ханство“, което е парвилното !!!

 20. Aleksandar Vasilev каза:

  1. razmenete si konete
  2. koito e bil s po-baven sobstven kon

 21. Zdravko каза:

  Да си разменят конете. Явно Маламир е спечелил… хехе.
  Между другото е свежо да се пригоди тази главоблъсканица, като част от българските легенди (нещо като хан Кубрат и синовете му)… Поне си припомних някои неща.
  10x

 22. ЗДРАВО каза:

  ОЧЕВИДНО ГИ Е ПОСЪВЕТВАЛ ДА СИ РАЗМЕНЯТ КОНЕТЕ,А ДОКОЛКОТО ПОМНЯ МАЛАМИР Е СПЕЧЕЛИЛ

 23. Филип Петров каза:

  Задачката беше лесна, но надявам се ви е била интересна – почти всички сте се справили. „М“ печели състезанието с коментарите като първа :)

 24. salsatan каза:

  1. Мъдрецът ги е посъветвал всеки да яхне коня на брат си. По този начин който стихне пръв, ще е стигнал с коня на брат си, т. е. неговият кон ще се е оказал по-бавен.
  2. Маламир
  Едно уточнение : В по-дългосрочен аспект „състезанието“ за трона печели Пресиян – син на Звиница и баща на Борис. Маламир е хан само 3 години, през което време убива брат си Енравота (Воин.

 25. Nadya каза:

  Моля Ви дайте края на историята.Убих се да я търся в нета.

 26. Nadya каза:

  По принцип трябва да е Маламир!Но самата история не съм я чувала-даже се опитах да намеря по-подробно описание ,но не успях.След като прочетох каквоса писали другите разбрах какво ги е посъветвл мъдреца.Ако някой все пак знае къде мога да прочета по-подробно да пише

 27. М каза:

  Ура! Много се радвам:) Все си мислех, че тия задачи са твърде сложни за мен, но тук де факто имаме едно обикновено упражнение за четене с разбиране + малко знания по история:) Много свеж старт на деня:) Сполай ти, Филипе:))

 28. Албена каза:

  Кан Омуртат има трима сина: Енравота, Звиница и Маламир. Тъй като приема християнството, най-големият му син още приживе на Омуртаг е отстранен от престола. Нищо не се знае за Звиница. Така стеклите се обстоятелства издигат начело на България малкия Омуртагов син – Маламир. Понеже новият владетел е малолетен, фактическото управление на държавата минава в ръцете на неговия “стар боила” кавхав Исбул“ … Такава легенда не сьществува, защото Маламир е бил малолетен

 29. Мертол каза:

  много умно, историците да си знаят гьола

 30. Lesna Rabota каза:

  Албена, кажи ми само едно: Защо вече се казва и пише „кан“, а не „хан“??? Само това!!!

 31. Албена каза:

  @Lesna Rabota, защо не потърсиш инфомация в Гугъл, има предостатъчно.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*