C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* По-бавният кон

Публикувано на 11 февруари 2009 в раздел Математика.

Звиница и Маламир непрекъснато спорели за надмощие. Борили се, състезавали се с тичане, катерили се, но най-много обичали да се състезават с коне. Всеки от тях отделял изключително много време в тренировки на коня си. Това силно дразнело баща им - кана субиги Омуртаг, защото според него било по-добре да отделят внимание на бойните си умения, а не на жребците.

Така един ден чашата преляла и той решил да ги накаже. Свикал ги при себе си и им казал:

- Звиница, Маламире - писна ми от вас калпазани! Вече сте големи и здрави мъже, но акъла в главата ви е детски! Аз съм вече на доста години и така като ви гледам когато умра ще се сбиете кой да заеме моето място и така ще погубите нашето ханство! Затова реших да ви дам урок. Искам да организирам състезание между вас двамата.

Двамата синове на кана се зарадвали. Това още повече ядосало Омуртаг:

- Трите славянски племена тимочани, абодрити и браничевци са се разбунтували и искат да преминат на страната на франките. Ще ви дам по едно писмо, което трябва да занесете на Людовиг Благочестиви. Писмата са еднакви, а в тях му казвам, че това действие на племената няма да бъде позволено от наша страна и сме готови да предприемем военни действия. За да ви покажа обаче колко сте глупави ще ви дам допълнителна задача - ще спечели този от вас, чийто кон се окаже по-бавен! Победителят пък ще стане мой наследник. Ако до една седмица не се върнете - ще дам престола на Енравота, нищо че се е подлъгал по христянството!

Двамата младежи не могли да потеглят цели три дни, защото никой не искал да бъде първи. Пътят с кон в едната посока бил два дни, съответно общо им трябвали четири - точно толкова, колкото им оставали. Изпаднали в отчаяние виждайки престола на баща си да отива при големия им брат. Тогава случайно ги видял един от мъдреците на племето. Видял, че се вайкат и ги попитал какъв е проблемът. След като ги изслушал внимателно, погладил брадата си, помислил дълго, но накрая с две-три думи им дал съвет. След като чули съвета на мъдреца двамата младежи моментално скочили на конете и препуснали в бесен галоп към лагера на франките...

Въпрос №1: Какво ги е посъветвал мъдреца?

Въпрос №2: Кой е спечелил състезанието?

 



31 коментара


  1. Че моят човек Маламир е спечелил - ясно:) Ама какво ли ги е посъветвал мъдрецът? Може би да си сменят конете? Така целта на всеки един би била да стигне по-бързо, така че неговият кон да изостане:) Хем задоволяват мъжката си чест, хем се изпълнява условието за бавния кон:))

  2. Мъдреца ги е посъветвал да си разменят конете. А кой спечелил, не мога да отгатна.

  3. Ейй ти даваш задачки като някакъв белобрад мъдрец бе ;-) Ясно е защо са препускали. Какво тук значи някакво си състезание, при положение, че...

  4. Да се метнат на коня на другия :-). Нали условието е "...чиито кон стигне последен..." значи ако яздиш чуждия кон и се стремиш да бъдеш пръв, ще осигуриш загубата на твоя кон и съответно ханския престол :-)

  5. 1. Естествено, че трябва да си разменят конете
    2. Ами според историята трябва да е Маламир, защото е следващият владетел след Омуртаг

  6. интересен въпрос
    може би да кажат на Благочестиви да не приема тези племена ,а от там двамата са се върнали едновременно.

  7. От историята знаем, че е победил Маламир, защото той е следващия хан, а какво ги е посъветвал мъдрецът не знам, ще се радвам да науча.

  8. най- вероятно да си сменят конете и този който стигне първи той е победителя, защото неговият кон е последен

  9. посъветвал ги е да се разменят конете, а престола спечелил Маламир.

  10. Съветът вероятно е да си сменят конете, защото условието е, че губещ е този, чийто собствен кон завърши последен. Ако това е вярно, ще спечели този, чийто собствен кон е по-бърз.

  11. Да си разменят конете. Явно Маламир е спечелил... хехе.
    Между другото е свежо да се пригоди тази главоблъсканица, като част от българските легенди (нещо като хан Кубрат и синовете му)... Поне си припомних някои неща.
    10x

  12. ОЧЕВИДНО ГИ Е ПОСЪВЕТВАЛ ДА СИ РАЗМЕНЯТ КОНЕТЕ,А ДОКОЛКОТО ПОМНЯ МАЛАМИР Е СПЕЧЕЛИЛ

  13. Задачката беше лесна, но надявам се ви е била интересна - почти всички сте се справили. "М" печели състезанието с коментарите като първа :)

  14. 1. Мъдрецът ги е посъветвал всеки да яхне коня на брат си. По този начин който стихне пръв, ще е стигнал с коня на брат си, т. е. неговият кон ще се е оказал по-бавен.
    2. Маламир
    Едно уточнение : В по-дългосрочен аспект "състезанието" за трона печели Пресиян - син на Звиница и баща на Борис. Маламир е хан само 3 години, през което време убива брат си Енравота (Воин.

  15. По принцип трябва да е Маламир!Но самата история не съм я чувала-даже се опитах да намеря по-подробно описание ,но не успях.След като прочетох каквоса писали другите разбрах какво ги е посъветвл мъдреца.Ако някой все пак знае къде мога да прочета по-подробно да пише

  16. Ура! Много се радвам:) Все си мислех, че тия задачи са твърде сложни за мен, но тук де факто имаме едно обикновено упражнение за четене с разбиране + малко знания по история:) Много свеж старт на деня:) Сполай ти, Филипе:))

  17. Кан Омуртат има трима сина: Енравота, Звиница и Маламир. Тъй като приема християнството, най-големият му син още приживе на Омуртаг е отстранен от престола. Нищо не се знае за Звиница. Така стеклите се обстоятелства издигат начело на България малкия Омуртагов син – Маламир. Понеже новият владетел е малолетен, фактическото управление на държавата минава в ръцете на неговия “стар боила” кавхав Исбул" ... Такава легенда не сьществува, защото Маламир е бил малолетен

  18. Албена, кажи ми само едно: Защо вече се казва и пише "кан", а не "хан"??? Само това!!!

  19. @Lesna Rabota, защо не потърсиш инфомация в Гугъл, има предостатъчно.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*