C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Задача от Естонска олимпиада

Публикувано на 05 май 2011 в раздел Физика.

Тази задача е представена преди една година на олимпиада по физика в Естония. Следната снимка е заснета с GSM:

Начинът, по който камерата записва снимката пиксел по пиксел е вертикално от горе надолу и от ляво надясно. Ако снимката е заснета за 1/8 от секундата, то:

 1. В коя посока се върти перката от гледна точка на снимащия?
 2. Колко „пера“ има перката?
 3. С колко оборота в секунда се върти перката?

Решенията ги има на естонски език в прикрепения файл. Преди да използвате Google Translate се опитайте да я решите сами :)

 3 коментара


 1. mertol каза:

  Щом снимката се заснема от ляво надясно и перата с по-нагъсто на горния край, отколкото на долния, значи се върти обратно на часовниковата стрелка.

 2. mertol каза:

  Ако си представим една вертикална линия движеща се от ляво на дясно заедно със заснемането на снимката, тя ще пресича окръжността на перката на 2 места – горе и долу. За периода на снимката долната пресечна точка се измества на 180градуса по посока на движението на перката, докато горната на 180 градуса срещу, или общо разликата е един оборот. Също така разликата в броя пера от горе и от долу е 3 следователно перката е с 3 пера.

 3. mertol каза:

  Така на око за около 1/6та от ширината на снимката около 65 пиксела от 398 най-лявото перо се е завъртяло на около 1/3 оборот. Значи докато се е заснела снимката, перката прави 2 оборота или общо 16 за секунда. Също така перката е направила общо 2.5 оборота спрямо горния край на вертикалната линия и е срещнала 7.5 пера, а спрямо долния край е направила 1.5 оборота или 4.5 пера.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*