C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Свобода, а не страх 2009

Публикувано на 12 септември 2009 в раздел Общи работи.

Днес се проведе протестът „Свобода, а не страх 2009“, който беше насочен срещу противоконституционните намерения на МВР за постигане на безконтролно подслушване и „прескачане“ на установените процедури на взаимен контрол с българския съд. Специално внимание беше отделено и на проектът за въвеждане на пропускателен режим с магнитни карти за достъп до сградите на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, както и съпътстващите камери за набюдение. Прочетената декларация много добре описа състоянието на проблема, като специално се отбеляза, че университетът по дефиниция е място за всеобща достъпност и просвета, в което всеки един български гражданин би трябвало да може да влезе свободно. Естествено аз и колегите имахме още по-сериозни доводи за протест срещу мярката.

Като цяло имаше много малко хора, за което съжалявам. Видях се с двама познати и поговорихме – Константин Павлов и Илия Марков. Имаше камери на много телевизии, но интервю дадохме само за едно радио. Камерите бяха главно фокусирани върху организаторът Богомил Шопов. Присъстващите хора бяха почти изцяло мъже и жени в активна възраст.

Събирането продължи с шествие покрай Народното Събрание към Военния Клуб, по улица Раковска, вдясно по Гурко и завърши пред сградата на МВР до църквата „Св. Седмочисленици“. Ето няколко снимки:

В края Константин даде една много интересна идея. Той предложи да се направи обществено искане за публичен достъп до информацията от устройствата за пропускателен режим. Дали ректорът на Софийски Университет ще бъде така настойчив в желанието си за контролиран достъп до сградите на университета, ако статистиките от упражнявания контрол са публични?

 3 коментара


  1. Е, няма как! Ако трябва и сам ще ходя :)

  2. bogo каза:

    Благодаря ти че дойде.

    Бого

  3. Антония Бонева каза:

    Здравейте! Утепаха се да ме снимат, а никъде не си виждам физиономията. Но не това ме вълнува – бяхме малко на брой, но качествени хора.:)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*