C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* В 168 часа

Публикувано на 04 септември 2009 в раздел Общи работи.

Искам да се похваля, че в днешния брой на вестник „168 часа“ публикуваха снимката ми и кратък коментар относно обществена поръчка в „Агенциата по Туризъм“. Става въпрос за скандална поръчка за „доразвиване на уебсайт“ за близо два милиона лева и още по-скандални условия за изпълнителя (трябва да има изпълнени поне три сходни проекта на обща стойност два милиона лева и да има над четири милиона лева оборот за 2007 и 2008 от уеб-дизайн). Сега статията не е пред мен, но коментарът ми беше нещо от сорта:

Много лошо са написали обществената поръчка. Не дават абсолютно никакъв шанс за повече от един възможен кандидат. Просто няма как да има повече от една фирма с такъв оборот от уеб дизайн в България!

Истината е, че малко прекалих с твърдението, че в България има само един възможен кандидат. В действителност са два или три, но горе долу в средите се знае кой ще спечели. При поръчки от толкова високо ниво обикновено нещата не са случайни и всеки знае кое „парче баница“ ще вземе. Тези фирми всъщност не са лоши – сигурно разполагат с най-добрите специалисти и тъй или иначе ще спечелят. Проблемът е, че не се дава шанс на други. Освен това също споделям мнението на колегите, че „доразвиване“ на сайт в размер два милиона лева е нещо абсурдно у нас. А и никъде в поръчката не е записано условие за „поддръжка“…

Дадох своя коментар по покана на мой познат Християн Даскалов, на когото са публикували и кратко интервю по същата тема. Това е първата ми вестникарска „изява“. Радвам се, че родните медии започнаха да гледат към интернет по-сериозно.

Да оставим обаче настрана огромното количество пари, които ще се пръснат. Според мен е неразумно такива обществени поръчки да отиват в частни ръце. Защо ли? Държавата разполага с огромни собствени структури, които могат да изпълняват такива проекти. Освен всичко друго същите страдат от хроничен недостиг на пари.

Ето този проект например може спокойно да бъде даден на университетите. Доразвиването или изграждането дори на мащабен уеб сайт не е непосилна задача за една колективна студентска разработка. Имаме специалност фотография в СУ. Има специалности информатика във всички университети. Има и все още добри специалисти преподаватели, които да ръководят проектите. Дори да става дума за по-специални научни разработки – имаме си цели институти в БАН. Ако парите отиваха именно в такива държавни организации – то вече сумата нямаше да бъде скандална, а напротив. Вместо чрез подобни проекти да финансираме науката и образованието си, вместо да даваме шанс на талантливи български студенти да се развиват и да вземат добра стипендия като старт в живота си като учени – ние даваме парите в ръцете на частни фирми, като част от тях дори чуждестранни…

 2 коментара


  1. Комитата каза:

    Нивото на „специалистите“ във ВУЗ-овете е една от най-строго пазените тайни на висшето образование в България. Знам, че преподаваш, но няколкото пъти, когато сме се опитвали в миналото да ангажираме преподаватели от ВУЗ-ове за някакви проекти е било с трагичен резултат. Студентите се справят далеч по-добре, но преди това трябва да бъдат обучени. Държавните структури за да кандидатстват по такива проекти трябва да са конкурентноспособни, а те не са. Просто е решението — конкурсите трябва да са честни.

  2. Те без пари никога няма да бъдат конкурентноспособни. Да, прав си – специалистите не са на ниво спрямо частния сектор. Именно затова трябва там да се вкарат пари, които да привлекат специалисти на ниво.

    Единият начин е с такива обществени поръчки. Да, вероятно няколко години поред ще се вършат смешни и скандално слаби проекти. Така ще бъде докато машината заработи!

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*