C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Лада Бъги

Публикувано на 03 юли 2011 в раздел Лада Нива.

Много отдавна в интернет се върти една снимка на Лада Нива, която е обвита в мистерия – поне аз не съм намерил сериозна информация около нея:

При всички положения или става дума за ограничена серия произведена по поръчка към тунингова фирма или просто за личен проект на някой манияк (на което съм още по-склонен да вярвам).

Наскоро се появи информация, че на изложението „Комплексна Безопасност“ в Русия е била представена „Лада Багги“. Информацията в интернет беше оскъдна и не даваше никакви технически детайли. Първоначално си помислих, че става въпрос за нещо подобно на горното изпълнение. Оказа се обаче, че не е вярно и става въпрос за съвсем нов проект! Виталий Кузмин ни предостави снимки от изложението, на които се вижда истината:

Този „продукт“ леко напомня за зората на Лада Нива и много прилича на модела-прототип ВАЗ-Э2121. При всички положения обаче си личи силно-ограничения бюджет, поне откъм дизайн:

Подобни возила обикновено имат строго специфично приложение и рядко влизат в масово производство за „ширпотреба“ така, че едва ли трябва да обръщаме каквото и да е внимание на ръбестия дизайн. Според информация в пресата за Лада-Багги, моделът е предназначен основно за използване в армейските поделения със специално предназначение, но можел спокойно да се използва и в селското стопанство, за лов и за развлечение:

Според техническите данни машината е развита върху платформата на LADA 4х4 и има двигател пълен инжекцион с мощност 80 к.с. По нормален път колата може да развие скорост до 140 км/ч, а в „тежки условия за които е предназначен“ до 70.  Какви точно са тези условия на мен специално не ми става ясно. Цената на автомобила е към 300 000 рубли /14 700 лв/. За съжаление не се дават повече данни, като например „тежест“.

На последната снимка се вижда едно сериозно недоразумение, което беше подробно обсъдено във форума на OFFRoad-Bulgaria.com, а именно – компютъра на инжекциона стои на открито! При евентуално потъване във вода или дори по-сериозен дъжд това е потенциален проблем.

Въпреки тежките критики и насмешката около дизайна, аз съм склонен да погледна оптимистично върху този проект. На мен той ми се струва като един поглед назад към зората на модела и по-точно към най-първоначалния му вид – Эшки или „крокодила“. А именно заради този прототип днес се радваме на съществуването на добре утвърдената от десетилетия на пазара Лада Нива.

 Един коментар


  1. Приятел каза:

    Преди 14год ми подаряваха Лада Нива-кабрио.Тряваше да я взема от Барцелона но така и не отидох.Ако беше купе,щях да отида ,защото беше на 12000км.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*