C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Лада Марш – блатоход

Публикувано на 18 май 2011 в раздел Лада Нива.

На международния салон Комплексная Безопасность 2011 в Москва на 20 май 2011г. дъщерната на АвтоВАЗ фирма „Бронто“ e представила „снегоблатоход“ с название „Лада Марш“:

Снимката е от изложението и е взета от сайта на Виталий Кузмин. Дизайнът е леко променен в сравнение със стария прототип:

Автомобилът е направен на базата на Лада Нива 2131 и притежава двигател с обем 1.9. Купето е модифицирано значително – поставено е на рама, а поради огромните гуми клиренсът е увеличен с цели 10 см. Мостовете са от УАЗ, а раздатката и скоростната кутия са сменени с „по-корави“. Разходът на гориво е 20 литра на 100км. Предполагам, че в салона дизайнът на колата е бил още повече модифициран, защото горната снимка е стара.

Огромните гуми позволяват на колата да разпределя тежестта си на по-голяма площ, а от там да преминава през много меки блатисти почви – такива, каквито човек пеша не би могъл да премине. Обикновено гумите се държат изключително спуснати. Също така машината е особено подходяща за преминаване върху (!) дълбок сняг. Извън блатистите и снежните терени обаче подобни гуми са напълно неприложими.

През зимния сезон един такъв автомобил вече е преминал успешно изпитания с реална експлоатация от армейски части. Очаква се да се започне серийно производство както за армията и гражданска защита в Русия, така и за частни лица.

Лада Багги

Компанията Бронто отдавна се занимава с производството на подобни модификации на Лада Нива. Главната продукция ѝ е за бронирани автомобили, както и особено популярните от 2009г. насам „Лада Нива Рыись“. Доколкото ми е известно представеният ще бъде първия блатоход, който ще бъде произвеждан серийно за свободна продажба, вместо както досега – само по поръчка. Освен тази модификация „комби“, Бронто произвеждат и други варианти на блатоходи – къса, дълга база, пикап и линейка. Тях можете да видите чрез връзката към фирмения сайт в началото на статията или на следното рекламно видео:

А това е любителско видео, което демонстрира възможностите на подобен автомобил в реална среда за приложение:

 

>>> Източник на новината <<<

П.П. Ако излезнат реални снимки от изложението ще обновя статията своевременно.

 6 коментара


 1. JvruceR каза:

  Изглежда пригодена за нашите пътища, макар че може и да не се справи :)))

 2. Ъх, всъщност не. Това е за много меки почви (блатни райони), каквито в България няма. Ако имаш в предвид дупките по улиците… голямите гуми, хм, със сигурност са по-добри от малките на разните минита и леки коли, но по-добрия избор са тесни, а не широки гуми.

  Този автомобил няма приложение в България. Поне така мисля.

 3. mertol каза:

  Гумите са като на последния батмобил.

 4. JvruceR каза:

  ^ Предните на батмобила са такива, а задните са му от трактор.
  Иначе си знаем, че половината патенти на прилепа са с надпис „Сделано в СССР“ :)

  P.S. Последният батмобил прилича на нещо средно между Lamborghini Countach и нищо подобно :)

 5. Добавих два видео клипа… Забележително е наистина :)

 6. веска недкова каза:

  търся кола лада нива за лов спешно ако знаете някой да продава ,моля обадете се

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*