C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Лада Нива 4x4M

Публикувано на 20 април 2010 в раздел Лада Нива.

От известно време се чуват митове и легенди за ново поколение Лада Нива, именовано с модел 4x4M. Коментарите по темата бяха крайни – от големи революционни подобрения, до „нулева разлика“. Е, от февруари 2010г. се оказва, че новата Лада Нива вече е пусната в производство. С това митовете и легендите отпадат. А от уеб-сайтът niva-faq.msk.ru можем да разберем и подробностите:

1. Нови мигачи: Това е нещото, което скептиците казваха – „сложили са нови мигачи и толкоз“. Да, първото нещо, което се забелязва от снимките са новите мигачи. Честно казано адмирирам тази промяна – старите зимата събираха сняг и чистенето им беше трудно. Сега вече няма да бъде:

Другото нещо, което се говори е, че фаровете са с пластмасова „черупка“ вместо досегашната силно ръждясваща железна. Дали това е вярно – не знам. Може да е просто боядисана в черно оригинална.

2. Нови огледала: Знаете ли какво беше първото нещо, което правеше нов собственик на Лада Нива, след като я купи? Ами да смени огледалата! Оригиналните (които се виждат и от горната снимка в т.1) са много малки и много калпави. Не минава много време докато разберете, че при скорост над 80км/ч те се сгъват от вятъра. Изобщо – изключително лоша изработка. Обикновено хората си купуват от „големите огледала“ по 50 лева (можете да ги видите от други снимки на моята Нива в блога). В новата Лада Нива 4х4М са сложили повече от прилични нови огледала. По-големи са, с добър фокус и освен всичко друго имат и екстрата да се регулират отвътре:

3. Колани на задна седалка: да, руснаците вече слагат задни колани не само за Нивите за износ в западна Европа, а серийно на всички:

Механизмът за закопчаване е измислен много по-добре и е съвместим с ISOFix за детски столчета:

Също така вече, при падане на седалката, закопчалките не пречат:

4. Закопчаване на задната седалка: старият механизъм за закопчаване на задната седалка беше с метално лостче. Сега са го сменили с пластмасова ръчка. Признавам си – много съм скептичен към това нововъведение:

5. Раздатъчна кутия: нововъведенията в раздатъчната кутия обещават намалени вибрации (ура!) и повече „издръжливост“ на натоварване. Всеки собственик на Нива е запознат с вибрациите от раздатката – правим какви ли не модификации, за да ги убием. Сега изглежда са намалени фабрично:

Ето как изглежда монтирана на автомобила:

6. Заден кардан: задния кардан е променен и казват подобрен:

Измененията са в ъгловата скорост, а откъдето и намаляване на неравномерността:

Най-важното може би в случая са каретата на карданите – вече имат маншони. С това естествено се очаква сериозно удължаване на техния живот.

7. Предно окачване: изцяло взаимствано от Нива-Шевролет, но всъщност не много по-различно от това на стандартната Нива. Някои от частите са с повече метал, което би трябвало да значи повече якост.

8. Табло: новото табло е взето от Самара. Нововъведенията са термометър за външната температура и часовник:

9. Спирачки: под капака се вижда по-голямо серво за спирачките, иначе двигателят си е стандартният от 21214:

10. Задни амортисьори: вече са поставени почти вертикално, което (твърдят) подобрява тяхното действие:

Това са новостите засега. Доколкото мога да предположа – новите екстри са напълно съвместими със старите двигатели и купета. Така, че ние, старите собственици на вехти Ниви, ще можем да се възползваме от тях едно по едно постепенно. В общи линии обаче аз съм от тези хора, които казват „нищо ново под слънцето“. Модификациите могат да се адмирират, но не са радикални подобрения, а по-скоро отдавна искани такива.

 9 коментара


 1. Kaloqn каза:

  Няма да имаме думи всички, ако руснаците вкарат тази визия, ( http://lada-niva-info.blogspot.com/2011/07/lada-4×4-21214-m-top-secret.html ) е тогава всеки човек би бил гиособственик на НИВА.

 2. Изглежда ми с ненужно ниска пластмасова престилка. Не.

 3. Yuli каза:

  В т8 има грешка. Термометъра на таблото мери външната температура и я показва с кратко мигане ако е под 4 градуса и има опасност от заледяване.

 4. Благодаря за корекцията.

 5. микгигс каза:

  Много съм приятно изненадан за професионалния обзор на новата лада. Повечето от детайлите на са обърнали дори и руските сайтове. Искам да допълня за новите промени, които са направени за тазгодишноя модел след първи юли. Първо, анодно боядисване и металик добавки( ладата вече ще корозира 5 пъти по-бавно) , взета е боядисващата система от шевролет. Евро пет стандарт постигнат с бордови компютър от Бош. Електронен педал за газта, двойни дюзи за миене на стъклото, климатик като опция, . махане на карданите и слагане на шрусове(ъглови шарнири). шумоизолация на двигателното отделение, огледални фарове и дневни габарити, термални стъкла с тониране. Руснаците твърдят, че обновления ще се правят още три години. Засега отзивите са изключително позитивни.

 6. Не съм въодушевен от:

  1. Компютър Bosch (при по-старите инжекционни модели се доказа като боклук)
  2. Електронна газ

  За тези „ъглови шарнири“ нищо не знам. Дано поне са запазили качеството да може всичко да се преработва, препрограмира и побългарява.

 7. микгигс каза:

  всичко нововъведения са съвместими със ладата от 95а. може всичко да се побългарява и слага на старите ниви. На мен лично ми трябва боядисано купе по новата технология и ABS, всичко останало сам ще си го направя(подменя)

 8. Аз по-скоро се интересувам не от „подобрения на старите“, а „състарявания на новата“. Например – възможно ли е да се махне електронната газ и да се сложи нормална с жило? Възможно ли е да се премахне ABS-а, без това да блокира компютъра? Мога ли да махна катализатора, без това също да побърка компютъра?

 9. микгигс каза:

  да, може да се направи замяна. колата е се същата, всички изменения се считат за козметични според говорителя на лада. има много хубаво виде на ютюб модернизация лада 4х4 1,2,3 етап. явно си чат, във второто видео обясняват боша, който ми се струва мнооого древен, и едва ли няма да толерира евентуални счупвания по джипов автомобил, все пак е направен за екстремални условия, логично е да работи робастно на такива.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*