C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* По голямата от две суми

Публикувано на 01 януари 2011 в раздел Вероятности.

Задача 1: Иван си намисля две произволни цели числа от 1 до 5, а Петър си намисля две произволни цели числа от 1 до 10. Каква е вероятността сумата от числата на Петър да е строго по-голяма от сумата от числата на Иван?

Задача 2: Иван си намисля две произволни цели числа от 1 до m, а Петър си намисля две произволни цяли числа от 1 до n, като n≥m. Каква е вероятността сумата от числата на Петър да е строго по-голяма от сумата от числата на Иван?

Задача 3: Иван си намисля две произволни цели числа от 1 до m, а Петър си намисля две произволни цяли числа от 1 до n, като n≥m. Каква е вероятността сумата от числата на Петър да е строго по-голяма от сумата от числата на Иван и едновременно с това сумата от числата на Петър да е по-малка от p?

Задача 4: Иван си намисля k произволни цели числа от 1 до m, а Петър си намисля k произволни цeли числа от 1 до n, като n≥m. Каква е вероятността сумата от числата на Петър да е строго по-голяма от сумата от числата на Иван?

Задача 5: Иван си намисля k произволни цели числа от 1 до m, а Петър си намисля l произволни цeли числа от 1 до n, като n≥m. Каква е вероятността сумата от числата на Петър да е строго по-голяма от сумата от числата на Иван?

Задача 6: Иван си намисля k произволни цели числа от 1 до m, а Петър си намисля l произволни цeли числа от 1 до n, като n≥m. Каква е вероятността сумата от числата на Петър да е строго по-голяма от сумата от числата на Иван, като едновременно с това сумата от числата на Петър е по-малка или равна на p, а сумата от числата на иван е по-малка или равна на q?

Задача 7: Решете горните задачи с реални вместо цели числа.

 



2 коментара


  1. lilia каза:

    Разбирам че така изглежда .Но ме е страх да не реша по грешен начин задачата и да загубя завинаги …не искам това да се случи.Няма да го понеса

  2. Аз мисля, че дори грешно решение не е загуба, а напротив.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*