C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Ремонт на ключалка

Публикувано на 07 юни 2010 в раздел Лада Нива.

След като ми изгоря алармата логически навързано спря да работи и централното заключване. Това е съвсем естествено, понеже то се контролира от нея. Отново логически навързано ми се налага вече да си отключвам и заключвам колата с ключ. Тук обаче се сблъсках с нов неприятен момент – ключалката до шофьорската врата е насилвана и не работеше.

Лесно можете да си представите какво неудобство е това – за да отключа вратата на шофьора трябваше да влизам през другата врата и да го правя от вътре. Обратната процедура със заключването минава по същия ред. Успях да изтърпя по този начин точно един ден! Днес потърсих авто ключарски услуги. След като минах през две работилници, в които ми казаха, че „такива патрони нямат“, стигнах до този, който се намира на Семинарията:

Хората бяха много отзивчиви. Първоначално ме попариха с новината, че „такива патрони нямат“, но бързо ми вдъхнаха надежда със „спокойно, ще го ремонтираме!“. Така се стигна до бързичко и чевръсто махане на кората и ровене с отверки и ключове:

Всичко по демонтажа беше изключително лесно (поне за зяпачите, т.е. аз). Изключение прави неприятният факт, че за да се свали дръжката на вратата трябва да се развият абсолютно всички други винтове по вратата, защото лайсната за прозореца пречи. Все пак и това не е трудна задача:

С някои неудобства (зъбчето на една пружинка, която връща ключа е скъсано) сега всичко работи чудесно…

 



2 коментара


  1. MadWizard каза:

    Понеже е хубаво, освен да плюем срещу ЧЕЗ и Виваком, да споменаваме и от кого сме доволни, аз ще разкажа моя случка с тези ключари.

    Преди 2 или 3 години, попаднах на врата със странна ключалка, за която нямах ключ. Знаете от тези металните врати, дето са уникати и реално не можеш да смениш бравата, защото нито касата, нито вратата са направени по някакъв стандарт.
    Та единственият ми избор беше да сваля бравата и да ходя при ключар да ми направи ключ. След няколко неуспешни опита при ключари /сещате се бравата- еднократен внос от майната си – няма такива повече, за да си купя нова – не могат да правят ключове, щото били специални/, попаднах на тези момчета на семинарията. Тогава по-семпло изглеждаше работилничката им още. Както и да, в началото ме отрязаха, ама след като и обясних ситуацията, пича помисли малко и ми казва: Значи ти нямаш ключ така ли? Мога да ти предложа, да направя някакъв ключ за тази брава и после да я разглобя и пренаредя, така че да рабти с този ключ. Всъщност не споменах, че проблема е че заготовките са много скъпи и изработката е някак сложна и един вид ключарите имат много фира, като правят точно този тип ключове, а при положение, че съм там с бравата няма как да им платя за неработещ ключ и един вид фирата си е за тяхна сметка /както си е редно/.
    Та в крайна сметка пича направи каквото можа като ключове – 2 или 3 не помня вече, пренареди бравата и всичко ОК. В крайна сметка имах работеща брава и ключове.

    Тогава понеже останах доволен ги бях питал за една ключалка на кола /по това време още имах един ескорт мой набор в движение/ – да си направя евентуално резервен ключ, че имам само един и пичовете ми казаха: Не се занимавай с глупости, струва сума ти и пари – я ти потрябва, я не. Като гледам твойта ключалка е ремонтирана и точно този модел са на принципа: всички ключове от типа я заключват, само твоя я отключва. След ремонта обаче в момента твоята е: всички ключове я отключват, само твоя я заключва – обърната е.
    :))))
    Ама …кой ще ти краде колата? Пък и ключлката да им е проблема. Пази си парите за нещо по-смислено. Пък ако решиш – ела ще ти обърна и ключалката и ключ ще ти направя.

    Идеята ми е, хората си разбират от работата, не вземат пари на всяка цена и аз лично ги препоръчвам на всеки, който има нужда от тях.
    Нека коректните и разбиращите от работата си бъдат възнаграждаване за това.

  2. И на мен ми вдъхнаха доверие, след като се захванаха с работата моментално. По другите места ме отрязваха само като видят за какво става дума… Изглежда е по-лесно да препилваш заготовки на ключове и да продаваш нови патрони – ремонтите не са на мода… „Консуматорско общество“ е правилния термин. Майсторите стават все по-малко…

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*