C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Реставриране на детайл с полиестерна смола

Публикувано на 27 май 2010 в раздел Лада Нива.

Пластмасата на степенката до педала на съединителя ми беше счупена. Проблемът е налице още откакто купих колата. Все се каних да направя нещо по въпроса. Естествено като пълен лаик единствената идея, която ми беше дошла, е тиксо, изолирбанд или друго подлепване. Смяната беше напълно нерентабилна – детайлът е част от прекалено голяма кора. Днес обаче с помощ на баща ми оправихме всичко перманентно и „вечно“. Използвахме полиестерна смола и стъклени платна.

Първо мястото, върху което ще се прави „калъпа“, се измива добре. След това се намазва обилно със слой полиестерна смола:

След това се лепи първия слой стъкло, който също се намазва отгоре с полиестерна смола. Трябва да добие точната форма – за целта където трябва се „побутва“ с върха на четката.

Изчаква се да стегне. Когато е горещо става доста бързо. След това процедурата се повтаря втори, трети и четвърти път. Може и още (ако искате да стане по-дебело), но според мен и с четири пласта е достатъчно здраво.

Накрая се минава добре с валяче, за да се изгони въздуха и да се обере излишната смола. След като стегне напълно става твърдо като камък. Може и да се боядиса или върху него да се залепи подходящ материал. На мен и в този вид е задоволително. Ще го оставя така.

Когато го позацапам с кал ще стане перфектно :)

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*