C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Около

Публикувано на 24 септември 2011 в раздел Математика.

Вчера около 19 часа, 46 минути и 13 секунди в сайта на БНТ1 публикуваха следната новина:

Снимката е направена на 24.09.2011г. от тук

Думите „около“ и „приблизително“ се използват когато не знаем точната стойност, но се опитваме да дадем близка до нея оценка в разумно малка околност, т.е. неточно число, което все пак върши работа. Околността е чисто субективна. Например един би приел, че „9000 войника“ е „около 10000 войника“, друг не. И естествено тя зависи изцяло от описваните обекти – едни обекти като например броя на зърната в чувал с грозде търпят по-ниска точност за оценка, а други като например намерени пари в куфар очакват по-висока. При всички положения израз като „на стадиона има някъде между 100 и 10000 привърженици“ би се приел като свръх неточен от всички, докато частта от изречението, с което започнах статията („… около 19 часа, 46 минути и 13 секунди …“) ще събуди учудване у читателя със своята прекалена прецизност.

Като оставим настрана грубата грешка в заглавието на показаната статия, според вас може ли да се употребява израз като „около 264 туристи“? В какви граници според вас е околността на точност на тази оценка?

П.П. Неприятно ми е, че се наложи да дам примера точно с БНТ – това всъщност е една от много малкото останали гледаеми телевизии в нашия ефир. Като цяло предаванията им според мен са качествени, а журналистите на ниво. Явно натрупалата се липса на адекватни редактори (в цялата страна!) си казва думата вече и там.

 



Един коментар


  1. Василев каза:

    Около 12 часа изпих приблизително 2 кила ракия :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*